Посещение в Малко Шарково и защитето жилище в Болярово на ръководители на проекти за подпомагане на хора с увреждания

  1 005 | Публикувано преди 11 години  | Общество

На 1 октомври 2010 година в ДВУИ- село Малко Шарково на поредно посещение и работна среща с кмета на общината Христо Христов, пристигнаха от Германия Паул Хайдрих , председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания и Норберт Клайн, ръководител на цялостен проект за подпомагане на хора с увреждания в чужбина. Два пъти в годината идва на посещение този контролен съвет и четири пъти има медодически посещения( посещението на Моника Кирховс- Лойкер на 19 юли беше подробно отразено от нашия вестник и от други областни медии.)

Гостите от Германия бяха посрещнати в ДВУИ- село Малко Шарково от кмета на общината Христо Христов,секретарят на община Болярово Ангел Тодоров, директора на Дома Дафинка Георгеива, както и от целия персонал и домуващите жени.

Програма за поздрав към гостите от Германия изнесоха някои от жените. Под ръководството на трудотерапевта си Величка Георгиева, групата представи няколко народни танца, облечени в традиционни български носии, а отделни жени пяха песни и рецитираха стихотворения. Господата Хайдрих и Клайн бяха възхитени от постигнатото да момента и приятно изненадани от развитието на възможностите на жените в дома.

След като обиколиха целия район на дома и отделните блокове, се състоя и работната среща на Паул Хайдрих, Норберт Клайн, Христо Христов и Дафинка Георгиева. Гостите изразиха възхищението си от постигнатото до момента и заявиха участие на 50% за основно саниране на блок 2 в ДВУИ- село Малко Шарково, както и желанието си да се продължи да се търси начин за осъществяване на проект за ново Защитено жилище в Стефан Караджово.

Това желание се затвърди при посещението на Защитеното жилище в град Болярово.Паул Хайдрих, поканен от гостоприемните домакини на чаша чай, с радост установи,че жените, отделени от ДВУИ- с. Малко Шарково преди 3 години са се приспособили отлично и заяви неведнъж, че това е верният и правилен път- защитените жилища. Кметът Христов заяви,че жените действително са се приспособили отлично към живота в Болярово, приети са от всички жители радушно и дори са участват в различни мероприятия, заедно с останалите жители.

Жените разказаха за ежедневието си, уменията си и колко добре се чувстват и господин Хайдрих възкликна,че може би някои хора от София трябва да дойдат и да видят колко добре се чувстват жени, изведени от такъв дом.

Гостите изказаха съжалението си,че поради натоварената си програма и малкото време,с което разполагат не са успели да отделят повече внимание на жените в ДВУИ- село Малко Шарково и тези от Защитеното жилище в Болярово,но обеща да компенсира това при следващото си посещение и въпреки че беше притиснат с времето,с радост се съгласи да ни даде кратко интервю.

ПАУЛ ХАЙДРИХ:
Каква е целта на днешното Ви посещение?

Искам да се убедя,че жените от ДВУИ- село Малко Шарково и Защитеното жилище в град Болярово,както и персонала се чувстват добре при сегашните условия,за които работихме дълго време и ще продължаваме да работим.

Доволен ли сте от видяното?

Да. Наистина промяната е положителна и за мен това е голямо удовлетворение.

Кога ще е следващото ви посещение?

Лично аз най-вероятно ще дойда отново след година,предишното ми също беше преди година,но още не мога да кажа със сигурност.

Имате ли планове и идеи за бъдещото подобряване на условията в ДВУИ- с.Малко Шарково и Защитеното жилище в град Болярово

Да… Към втори блок ще се направи една пристройка,за да се осигури и на тях дневна стая, надявам се при следващото ни заседание на управителния съвет да се гласува за това и финансова помощ.

Оказа се,че Защитеното жилище тук е правилният път и много искахме да се направи такова и в Стефан Караджово, да се одобри този проект, за да се даде възможност на повече жени да живеят в общината. Това защитено жилище в Болярово показа,че трябва да се направи и друго..

Доволни ли са от съвместната си работа с кмета на общината Христо Христов и директора на дома Дафинка Георгиева?

Продължаваме да работим с тях . Дори и понякога да имаме дребни разногласия, става въпрос за жените с увреждания, а те заслужават да се отдадем на тази кауза в името на подобряване на условията за тях. Още преди 10 години искахме да допринесем за това. Това е десетото ми посещение и няма със сигурност да е последното!

Благодаря Ви!Надявам се да се видим и да поговорим с Вас отново!Статията е публикувана на 5 октомври 2010Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Българската православна църква чества Димитровден
Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага ... прочети още »
Снимки: ОФК се върна на победния път в областната футболна група
През почивните дни се играха срещите от шести кръг на елитната окръжна футболна група в област Ямбол, ... прочети още »
Изтече гратисният период за зелените сертификати, започват засилени проверки
От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на ... прочети още »
Футболните отбори на Елхово и Симеоново ще се изправят един срещу друг днес в Елхово
Днес от 16:00 часа на стадиона в град Елхово сили ще премерят съставите на ОФК Елхово и ... прочети още »
„Зелен сертификат“ за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, от понеделник
От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна ... прочети още »
Община Елхово организира кампания за безвъзмездно разделно събиране и обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата
Община Елхово уведомява жителите на общината, че на 26.10.2021 г. (вторник) от 10:00 до 16:00ч.,  съвместно с ... прочети още »