Посещение в Малко Шарково и защитето жилище в Болярово на ръководители на проекти за подпомагане на хора с увреждания

Публикувано преди 14 години  |  Общество

На 1 октомври 2010 година в ДВУИ- село Малко Шарково на поредно посещение и работна среща с кмета на общината Христо Христов, пристигнаха от Германия Паул Хайдрих , председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания и Норберт Клайн, ръководител на цялостен проект за подпомагане на хора с увреждания в чужбина. Два пъти в годината идва на посещение този контролен съвет и четири пъти има медодически посещения( посещението на Моника Кирховс- Лойкер на 19 юли беше подробно отразено от нашия вестник и от други областни медии.)

Гостите от Германия бяха посрещнати в ДВУИ- село Малко Шарково от кмета на общината Христо Христов,секретарят на община Болярово Ангел Тодоров, директора на Дома Дафинка Георгеива, както и от целия персонал и домуващите жени.

Програма за поздрав към гостите от Германия изнесоха някои от жените. Под ръководството на трудотерапевта си Величка Георгиева, групата представи няколко народни танца, облечени в традиционни български носии, а отделни жени пяха песни и рецитираха стихотворения. Господата Хайдрих и Клайн бяха възхитени от постигнатото да момента и приятно изненадани от развитието на възможностите на жените в дома.

След като обиколиха целия район на дома и отделните блокове, се състоя и работната среща на Паул Хайдрих, Норберт Клайн, Христо Христов и Дафинка Георгиева. Гостите изразиха възхищението си от постигнатото до момента и заявиха участие на 50% за основно саниране на блок 2 в ДВУИ- село Малко Шарково, както и желанието си да се продължи да се търси начин за осъществяване на проект за ново Защитено жилище в Стефан Караджово.

Това желание се затвърди при посещението на Защитеното жилище в град Болярово.Паул Хайдрих, поканен от гостоприемните домакини на чаша чай, с радост установи,че жените, отделени от ДВУИ- с. Малко Шарково преди 3 години са се приспособили отлично и заяви неведнъж, че това е верният и правилен път- защитените жилища. Кметът Христов заяви,че жените действително са се приспособили отлично към живота в Болярово, приети са от всички жители радушно и дори са участват в различни мероприятия, заедно с останалите жители.

Жените разказаха за ежедневието си, уменията си и колко добре се чувстват и господин Хайдрих възкликна,че може би някои хора от София трябва да дойдат и да видят колко добре се чувстват жени, изведени от такъв дом.

Гостите изказаха съжалението си,че поради натоварената си програма и малкото време,с което разполагат не са успели да отделят повече внимание на жените в ДВУИ- село Малко Шарково и тези от Защитеното жилище в Болярово,но обеща да компенсира това при следващото си посещение и въпреки че беше притиснат с времето,с радост се съгласи да ни даде кратко интервю.

ПАУЛ ХАЙДРИХ:
Каква е целта на днешното Ви посещение?

Искам да се убедя,че жените от ДВУИ- село Малко Шарково и Защитеното жилище в град Болярово,както и персонала се чувстват добре при сегашните условия,за които работихме дълго време и ще продължаваме да работим.

Доволен ли сте от видяното?

Да. Наистина промяната е положителна и за мен това е голямо удовлетворение.

Кога ще е следващото ви посещение?

Лично аз най-вероятно ще дойда отново след година,предишното ми също беше преди година,но още не мога да кажа със сигурност.

Имате ли планове и идеи за бъдещото подобряване на условията в ДВУИ- с.Малко Шарково и Защитеното жилище в град Болярово

Да… Към втори блок ще се направи една пристройка,за да се осигури и на тях дневна стая, надявам се при следващото ни заседание на управителния съвет да се гласува за това и финансова помощ.

Оказа се,че Защитеното жилище тук е правилният път и много искахме да се направи такова и в Стефан Караджово, да се одобри този проект, за да се даде възможност на повече жени да живеят в общината. Това защитено жилище в Болярово показа,че трябва да се направи и друго..

Доволни ли са от съвместната си работа с кмета на общината Христо Христов и директора на дома Дафинка Георгиева?

Продължаваме да работим с тях . Дори и понякога да имаме дребни разногласия, става въпрос за жените с увреждания, а те заслужават да се отдадем на тази кауза в името на подобряване на условията за тях. Още преди 10 години искахме да допринесем за това. Това е десетото ми посещение и няма със сигурност да е последното!

Благодаря Ви!Надявам се да се видим и да поговорим с Вас отново!


Статията е публикувана на 5 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА