Близо 300 ученика се явяват днес на ДЗИ след 12 клас и НВО след 7 клас в община Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Образование

maturaТази сутрин в 8 ч. в българските училища започна зрелостният изпит по български и литература за учениците в ХІІ клас, а от 10 ч. е националното външно оценяване по БЕЛ за седмокласниците. В 5.40 часа тази сутрин в сградата на министерството на образованието журналистката от Нова тв Кремена Тодорова изтегли варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Матурата ще продължи 4 астрономически часа.

На държавен зрелостен изпит по български език и литература в община Елхово днес се явиха 163 зрелостника, от които в сградата на Гимназия „Климент Охридски“ – Елхово 76 ученика, в сградата на ПГ „Стефан Караджа“ – Елхово се явиха 73 зрелостника, а в село Бояново са се явили 14 зрелостници. В град Елхово броя на неявилите се ученици е общо 9.

Резултатите ще бъдат обявени до 9  юни 2015 г.

В началото на изпита всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори. Баркодовете, намиращи се на идентификационната бланка, на листа за отговори и на всяка страница от свитъка за свободните отговори, са уникални и поредни, за да се следи по-лесно за нередности и размествания. Учениците имат право да работят върху теста, но могат да отбелязват верните отговори само върху листа за отговори и допълнителните листа за свободни отговори.

Матурата по български език и литература включва 41 задачи.

40 от тях са тестови задачи с максимален резултат от 70 точки. В различните изпитни варианти има три вида задачи – въпроси от затворен тип с дадени възможни отговори, от които само един е верен; със свободен отговор с подусловия; и задача за създаване на текст (БЕЛ, чужд език, история и цивилизация, география и икономика, цикъл „Философия“).

Задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30. Максималният брой точки от изпита е 100. „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов – за това ще пишат зрелостниците на матурата по български език и литература днес.

Учениците в последен клас имаха срок до 19 май (вторник), за да вземат служебната си бележка, че са допуснати до изпитите. В бележката се отбелязват датата, часът и училището, в което зрелостникът трябва да се яви на 20 май на задължителния ДЗИ по български език и литература и на 22 май, когато е вторият задължителен изпит по предмет по избор.

В 9:00 часа тази сутрин се изтегли вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за VII клас. В община Елхово общо учениците, които ще се пишат днес са общо 114. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Елхово седмокласниците са 53, в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Елхово седмокласниците, които се очаква да се явят на изпити са 47, а в основните училища в Гранитово и Бояново са съответно 14 и 3 ученика.

Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул – 90 минути. Учениците трябва да пишат с химикал със син цвят.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 3 юни 2014 г.

Вторият задължителен изпит за учениците, завършили прогимназия, ще е на 22 май – по математика. Изпитът ще протече в два модула – първият от 60 минути, и вторият – от 90 минути. За седмокласниците важат същите правила, с изключение на цвета на химикалката, който за тях е задължително син. По математика могат да ползват и линия, пергел, транспортир, триъгълник, черен молив и гума. Не могат да напускат изпитната зала по-рано от 30 минути след началния час на всеки от модулите.

Във втория модул в изпита по български език и литература ще имат текст за преразказ, като първо ще го чуят от квесторите, но без да си водят бележки и след това ще имат 15 минута да го прочетат самостоятелно. Тестът, преразказът и черновите се предават в запечатан плик.


Статията е публикувана на 20 май 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА