Спряно решение на Общински съвет Елхово

Публикувано преди 14 години  |  Общество

Със своя заповед областният управител връща за повторно разглеждане решение № 505/40/2/ на Общински съвет Елхово. Става дума за решението по  т. I от дневния ред на заседанието на Общински съвет-Елхово, проведено на 21.09.2010 година.

В изпълнение правомощията на Областния управител по чл. 31, ал. 1, т. 5 от Закона за администрацията се извърши контрол по законосъобразността на решенията. По същество решението на Общински съвет – Елхово касае промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

По силата на чл. 7, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) правилник се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организация на държавни и местни органи или за организация на вътрешния ред на тяхната дейност. По своята същност Правилникът за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, представлява подзаконов нормативен акт, с който се доразвиват и детайлизират определени разпоредби за организацията на вътрешния ред на дейността на Общински съвет – Елхово, уредени в конкретен закон – Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В настоящия случай, с приемането от ОбС – Елхово на новите текстовете на чл. 11, ал. 1, т. 11; чл. 40, ал. 1; чл. 56, ал. 2 и ал. 4; чл. 57, ал. 6; чл. 62, ал. 2 и ал. 3 от Правилника се преповтарят нормативно установените в чл. 27, ал. 6; чл. 27, ал. 1; чл. 44, ал. 1, т.7 и т. 18; чл. 45, ал. 2, ал. 5 и ал. 9 от ЗМСМА разпоредби,  т.е. Общински съвет – Елхово урежда повторно /като преповтаря/ същите отношения, които са уредени с нормативен акт от по- висока степен.  Текстът на създадената нова т. 11 към чл. 11, ал. 1 от една страна преповтаря текста на чл. 27, ал. 6 от ЗМСМА, а от друга се дублира с чл. 61А от Правилника.

От друга страна, по отношение на създадените нови чл. 56, ал. 2 и чл. 57, ал. 6 от Правилника освен, че преповтарят текстовете на чл. 45, ал. 9 и чл. 22, ал. 1 от ЗМСМА, направеното към тях допълнение поражда неяснота и създава предпоставка за нарушаване на закона при тяхното прилагане. Например текстът на чл. 45, ал. 9 от ЗМСМА гласи, че Общинският съвет може да отмени, да измени или да приеме повторно върнатия за ново обсъждане акт, а приетият нов чл. 56, ал. 2 от Правилника е със следният текст „Общинския съвет може да отмени, измени или да приеме повторно върнат за ново обсъждане акт в законовия срок или да бъде оспорван пред съответния Административен съд”. От така създадената разпоредба не става ясно кой акт може да бъде оспорван пред административният съд, както и субектът, който може да упражни това право.

С оглед на изложените по-горе аргументи, областният управител счита, че решението на ОбС Елхово, в частта, с което се отменят, изменят и допълват текстовете на чл. 11, ал. 1, т. 11; чл. 40, ал. 1; чл. 56, ал. 2 и ал. 4; чл. 57, ал. 6 и чл. 62, ал. 2 и ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово,  е незаконосъобразно. Предвид констатираната незаконосъобразност на решението се връща за повторно разглеждане.


Статията е публикувана на 5 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА