Спряно решение на Общински съвет Елхово

  155 | Публикувано преди 11 години  | Общество

Със своя заповед областният управител връща за повторно разглеждане решение № 505/40/2/ на Общински съвет Елхово. Става дума за решението по  т. I от дневния ред на заседанието на Общински съвет-Елхово, проведено на 21.09.2010 година.

В изпълнение правомощията на Областния управител по чл. 31, ал. 1, т. 5 от Закона за администрацията се извърши контрол по законосъобразността на решенията. По същество решението на Общински съвет – Елхово касае промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

По силата на чл. 7, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) правилник се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организация на държавни и местни органи или за организация на вътрешния ред на тяхната дейност. По своята същност Правилникът за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, представлява подзаконов нормативен акт, с който се доразвиват и детайлизират определени разпоредби за организацията на вътрешния ред на дейността на Общински съвет – Елхово, уредени в конкретен закон – Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В настоящия случай, с приемането от ОбС – Елхово на новите текстовете на чл. 11, ал. 1, т. 11; чл. 40, ал. 1; чл. 56, ал. 2 и ал. 4; чл. 57, ал. 6; чл. 62, ал. 2 и ал. 3 от Правилника се преповтарят нормативно установените в чл. 27, ал. 6; чл. 27, ал. 1; чл. 44, ал. 1, т.7 и т. 18; чл. 45, ал. 2, ал. 5 и ал. 9 от ЗМСМА разпоредби,  т.е. Общински съвет – Елхово урежда повторно /като преповтаря/ същите отношения, които са уредени с нормативен акт от по- висока степен.  Текстът на създадената нова т. 11 към чл. 11, ал. 1 от една страна преповтаря текста на чл. 27, ал. 6 от ЗМСМА, а от друга се дублира с чл. 61А от Правилника.

От друга страна, по отношение на създадените нови чл. 56, ал. 2 и чл. 57, ал. 6 от Правилника освен, че преповтарят текстовете на чл. 45, ал. 9 и чл. 22, ал. 1 от ЗМСМА, направеното към тях допълнение поражда неяснота и създава предпоставка за нарушаване на закона при тяхното прилагане. Например текстът на чл. 45, ал. 9 от ЗМСМА гласи, че Общинският съвет може да отмени, да измени или да приеме повторно върнатия за ново обсъждане акт, а приетият нов чл. 56, ал. 2 от Правилника е със следният текст „Общинския съвет може да отмени, измени или да приеме повторно върнат за ново обсъждане акт в законовия срок или да бъде оспорван пред съответния Административен съд”. От така създадената разпоредба не става ясно кой акт може да бъде оспорван пред административният съд, както и субектът, който може да упражни това право.

С оглед на изложените по-горе аргументи, областният управител счита, че решението на ОбС Елхово, в частта, с което се отменят, изменят и допълват текстовете на чл. 11, ал. 1, т. 11; чл. 40, ал. 1; чл. 56, ал. 2 и ал. 4; чл. 57, ал. 6 и чл. 62, ал. 2 и ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово,  е незаконосъобразно. Предвид констатираната незаконосъобразност на решението се връща за повторно разглеждане.Статията е публикувана на 5 октомври 2010Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Българската православна църква чества Димитровден
Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага ... прочети още »
Снимки: ОФК се върна на победния път в областната футболна група
През почивните дни се играха срещите от шести кръг на елитната окръжна футболна група в област Ямбол, ... прочети още »
Изтече гратисният период за зелените сертификати, започват засилени проверки
От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на ... прочети още »
Футболните отбори на Елхово и Симеоново ще се изправят един срещу друг днес в Елхово
Днес от 16:00 часа на стадиона в град Елхово сили ще премерят съставите на ОФК Елхово и ... прочети още »
„Зелен сертификат“ за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, от понеделник
От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна ... прочети още »
Община Елхово организира кампания за безвъзмездно разделно събиране и обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата
Община Елхово уведомява жителите на общината, че на 26.10.2021 г. (вторник) от 10:00 до 16:00ч.,  съвместно с ... прочети още »