Проведе се заседание за готовност за живот и работа при тежки зимни условия

Публикувано преди 14 години  |  Общество

На заседанието на Щаба за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи на територията на община Елхово обсъдиха готовността за работа при зимни условия. Заседанието се проведе под председателството на кмета на община Елхово г-н Петър Киров.

Членовете на Щаба бяха запознати със заповедите на Областния управител г-жа Таня Димитрова и кмета на община Елхово г-н Петър Киров за предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението и за осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите, при подготовката на Ямболска област и община Елхово за работа и живот при усложнени зимни условия. Г-н Петър Киров  сподели изводите от кризисните ситуации през миналия сезон. Като най-слабо звено в системата той определи състоянието на техниката на почистващата фирма. Определящо за безаварийната обстановка по време на зимния сезон е обмена на информация между  институциите.

В оперативен порядък присъстващите в залата на общината  бяха запознати  с превантивната дейност, която е извършена от държавните структури, ведомства и учреждения  за подготовка за работа и живот при усложнени зимни условия. На територията на общината има 110 км. републиканска  и 84 км. четвъртокласна пътна мрежа. От районна пътна служба предстои да извършат асфалтови кърпежи, да подменят компрометираните мантинели, да поставят защитните прегради, както и да осигурят необходимите сол, пясък и луга.

В КЕЦ Елхово е приключена профилактиката на съоръженията, подготвени са за изненади и възможни щети от лошото време.

При необходимост ще се използват колите  с повишена проходимост на РУ Пожарна безопасност и спасяване, РУ “Полиция” и РД “Гранична полиция”.

Осигуряване на пожарната безопасност през есенно-зимния сезон е предпоставка за  осигуряване на нормални условия за работа при зимни условия, поради което кметът на община Елхово г-н Киров разпореди ръководителите на фирми организации, учреждения и др. да издадат заповед за вида и реда за ползване на отоплителните и нагревателни уреди и да посочат отговорниците за тях; да се извърши проверка за изправността и годността на димоотводните канали, отоплителните и нагревателни уреди; да се проиграе плана за евакуация при кризисни ситуации; да се провери противопожарното водоснабдяване в населените места. Кметовете на кметства и кметски наместници, ръководители на фирми, учреждения и ведомства и гражданите ще организират почистването непосредствено след спирането на снеговалежа. При необходимост ще се организира населението за активно участие в ликвидиране на евентуалните последствия от тежката зимна обстановка.

В изпълнение на заповедта на Областния управител ще бъде  извършена проверка на техниката, почистваща четвъртокласната пътна мрежа; ще бъде организирано дежурство за следене нивото на реките, язовирите и хидротехническите съоръжения. При усложнена зимна обстановка приоритетно ще се почистват участъци, водещи до основни трафопостове, подстанции, населени места, останали без стоки от първа необходимост и нуждаещи се от спешна медицинска помощ.


Статията е публикувана на 6 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА