Общински детски комплекс Елхово проключи проект

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Общински детски комплекс Елхово приключи проект “След училище – към правилния избор”, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз в партньорство с Община Елхово, ОУ”Св.П. Хилендарски” и ПГ”Ст. Караджа”. Резултатите бяха представени пред широката елховска общественост на заключителна пресконференция в залата на обслужващото звено.

В рамките на една година са реализирани 17 различни дейности. В тях са взели участие над 570 ученика от основните и средни училища в града, децата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Света Марина” и от Помощно училище интернат „Н. Й. Вапцаров” на възраст от 6 до 18г. Към дейностите са привлечени  и деца роми поради недостатъчната им мотивация и интерес към извънучилищните форми и деца със специални образователни потребности.

Проектът стартира с пресконференция, на която с мултимедийна презентация бяха представени целите, задачите, дейностите и очакваните резултати. По проекта се сформираха и в продължение на девет месеца работеха школа по изобразително изкуство в с ръководител Татяна Тончева, клуб „Бабината ракла” в ЦСРИ”Света Марина” с ръководител Елка Попова, театрална школа „Муцунка” с ръководител Елисавета Узунова, екоклуб с ръководител Николина Димова. За нуждите на групите се обзаведе и оборудва учебен кабинет, закупи се озвучителна уредба, цифров фотоапарат, компютърна конфигурация, мултифункционално устройство, цветен принтер. През м. април в “Дни на изявата” широката общественост се запозна с дейността им. Децата от клуб «Бабината ракла» пресъздадоха великденски обичай от Елховския край, школата по изобразително изкуство подреди изложба «Моят великден», участниците в еко клуба засадиха дръвчета и оформиха цветни лехи в двора на ЦСРИ»Св. Марина» а театралната школа «Муцунка» представи спектакъла «Снежната кралица».

Проведено беше състезание със спортно-развлекателен характер „Мама, татко и аз” с участието на 6 семейства от Елхово. Те премериха сили в шест игрови ситуации – за бързина, ловкост и съобразителност.

За Деня на будителите беше организирана кръгла маса на тема „Будителите в моя роден край” с участието ученици  от двете гимназии в града. На срещата беше представена изработената по проекта презентация за  будителите от Елховския край. Присъстващите се запознаха с първите учители в Елхово, първите издатели на вестник “Пробуждане”, организаторите на таен революционен комитет и др.

В организирания конкурс за коледна поздравителна картичка бяха 100 коледни поздравителни картички. Компетентно жури в състав от художници с доказана творческа индивидуалност оцени картичките и определи 10-те най-добри творби, които бяха отпечатани във в. «Елховска дума».

Дискусията „Всеки ден е АНТИ-СПИН ден”, в която участваха 100 ученика от двете  гимназии в Елхово спомогна за повишаване информираността на учениците за СПИН, както и за възпитанието им в отговорност към собственото здраве и за формиране на негативно отношение към безотговорните полови контакти.

На освобождението на Елхово от турска власт беше посветено междуучилищното състезание “Бързи, смели, сръчни” между отборите на ²²² и ²V класове на ОУ»Св.св.Кирил и Методий» и ОУ»Св. П. Хилендарски».

В еднодневен семинар „Аз и моят приятел в мултикултурна среда” 60 ученика се запознаха с документите за защита на човешките права, същността на интеркултурното образование и най-често срещаните предразсъдъци спрямо децата; чрез интерактивни методи и ролеви игри у тях се формира толерантно поведение към различните; «разрешаваха се проблеми» в интеркултурна среда.

В чест на Националния празник – 3 март беше проведена междуучилищна лекоатлетическа щафета и масов крос. Мероприятието формира позитивно отношение у участниците в кроса към колективните спортове, спортсменско поведение и толерантност.

С участието на 30 деца и 10 родители се проведе двудневен семинар „Моето поведение в обществото”.  Присъстващите се запознаха с видовете агресия, факторите които я обуславят, коментираха се  начините за ограничаване на агресивното поведение в училище и извън него.

Разнообразни спортни състезания и забавно-развлекателни игри бяха организирани за Деня на спорта – 17 май – стрийтбол, футбол, тенис на маса, колопоход.

Денят на талантите беше посветен на Международния ден на детето – 1 юни. За да изявят своите таланти, за децата бяха организирани забавни игри в различни области – “Микрофонът е Ваш”, “Аз мога да оцветявам”, “Рисувам на асфалт”, “Сръчни ръце моделират и апликират”, “Танцувай като мен”.

За участниците в еко-клуба беше организирано петдневно екскурзионно летуване за опознаване разнообразието на растителния свят в природата, в резултат на което се формираха природозащитни умения и навици у 20 ученика и са изработени 20 хербария от различни растителни видове.

На открития плувен басейн в Елхово се организира лятно училище „Аз плувам” като част от дейностите по проекта..

За привличане  на широката общественост към  целите на оперативната програма и дейностите по проекта, популяризиране на проекта сред учащите се в града, общината и района беше проведена широка информационна кампания. Всяка от проведените дейности се отразяваше на сайта на община Елхово, с репортажи по местната кабелна телевизия, в регионални и местни медии. Дейностите бяха отразени във в. Труд, в. 24 часа, в. Новинар, в. Елховска дума, в. Делник, в. Време, в. Глас, както и в електронните издания на в. Време, Тунджа инфо, Ямбол свят, Ямбол днес.


Статията е публикувана на 6 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
През нощта вятърът ще отслабне, облачността ще намалее, а минималните температури ще ...
Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата Девет са възможностите, от ...
Великобритания прехвърли на украинските въоръжени сили 14 танка Challenger 2. 82-ра въздушно-десантна ...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към руския държавен ...
Ева Падлок е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Сексапилната Кристен Харпър отново зарадва спортните фенове с горещи снимки в социалните ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...