Снимки: ЦДГ Надежда – Елхово получи финансиране по Национална програма „С грижа за всеки ученик“

Публикувано преди 9 години  |  Образование, Снимки

000001_02И през учебната 2015/2016 година ЦДГ „Надежда”- Елхово получи финансиране по НП „С грижа за всеки ученик”, модул „ Осигуряване на допълнително обучение за деца от подготвителните групи”. Дейности по проект „Заедно – за едно по-добро бъдеще” стартираха в четири групи. Три от групите са сформирани в града, с учителки Станка Николова, Вася Георгиева и Женя Михайлова; една група е сформирана във филиала в с. Бояново, с учител Таня Кръстева.

Основната цел на проекта е ограмотяването на деца, невладеещи български език, чрез допълнителна работа по български език и литература и дейности, които предполагат повишаването на мотивацията на родителите в подготовката на децата за постъпване в училище. Учителите са подготвени за работа с деца, невладеещи български език, а дългогодишният опит в работата по НП „С грижа за всеки ученик” показа, че чрез индивидуална работа с децата в малки групи се постигат ефективни резултати.

С оглед на учебното съдържание е направен подбор на темите и формите за работа, поради което от началото на месец октомври започна и реализирането на предвидените по проекта допълнителни дейности по български език и литература и в четирите групи. В определени в предварителен график часове децата ще работят по български език и литература в специално подготвени за целта помещения, наситени с материали и пособия, които провокират интерес и предизвикват непринудено желание за дейност у децата.

Повишаването на речевата култура, обогатяването и усъвършенстването на правилна реч, създаването на предпоставки за свободно общуване с останалите, познаването на художествени произведения ще доведе до по-бързата адаптация на децата при постъпване в първи клас и ще ги постави при равни условия за обучение. Обогатяването на речника на децата, създаването на предпоставки за придобиване на граматически правилна реч е добра основа за развитие и формиране на богат речников запас и използването на голям речеви ресурс.

В планираните дейности има предвидени и много дейности съвместно с родителите на децата. Ще се работи и за осъществяване на плавното и целенасочено приобщаване на семействата на децата към дейностите в детската градина, за да се създаде съпричастност и отношение към резултатите и тяхното постигане не само в учебното заведение, но и извън него. Изграждането на доверие между родителите на децата като партньори на учителите и институцията, както и участието им в ежедневните занимания като доброволци, спомагат и ще продължат да са в полза на интеграцията и взаимодействието с децата от малцинствените групи.

Постоянната и адекватна работа с децата от групите за овладяване на български език и литература преди постъпване в училище повишава знанията на децата и прави съпричастни техните семейства, дава им повече увереност и сигурност, изгражда и засилва доверието към детската градина като институция и към учителите, които работят с децата, което е достатъчен мотив за работа в малките групи и осъществяване на планираното съдържание на проекта.


Статията е публикувана на 16 октомври 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА