Снимки: Децата от ЦДГ Надежда почетоха Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП-та

Публикувано преди 8 години  |  Образование, Снимки

DSC03035Във връзка със Световния ден за възпоменание за жертвите на пътнотранспортни произшествия в дните преди 15.11.2015г. в ЦДГ „Надежда” – Елхово бяха проведени различни мероприятия, занимания и игри по Безопасност на движението. Всяка група осъществи различни дейности и мероприятия по запознаване на децата с опасностите на пътя и опазването живота и здравето на участниците в движението, припомниха правила и обогатиха знанията си за движението на пътя и опазване живота и здравето на хората в и извън автомобила.

Децата от група „Слънчо” участваха в планирана ситуация „Аз съм пешеходец”, в която затвърдиха правилата за безопасно поведение на улицата. Разпознаваха и разграничаваха елементите на пътя, изброяваха опасните и безопасни места на улицата, след което претвориха опита и видяното в своите рисунки на тема „На улицата”. С много желание децата участваха и претворяваха наученото в играта „Малкият шофьор”.

Децата имаха възможност да се запознаят с професията на полицаите, осигуряващи реда и безопасността на улицата. Служители на КАТ посетиха децата в детската градина с автомобила си, в който малчуганите имаха възможност да се качат и разгледат. Децата се докоснаха до стоп-палка, чуха сирената и разгледаха униформата на пътните полицаи.

Децата от група „Славейче” осъществиха наблюдение на движението и знаците на едно от най-оживените кръстовища в града. Наблюдаваха уличното движение, припомниха си правила за безопасно пресичане на улица, пътни знаци и норми на поведение на пътя. Интересно за тях бе да наблюдават движението на автомобилите в кръстовището и спазването на пътните знаци от пешеходци и автомобили. Децата претвориха видяното на улицата в беседа „Да се движим безопасно” в кабинета по Безопасност на движението в детската градина. Там те самите имаха възможност да станат шофьори, пешеходци и полицаи, да наблюдават и спазват правила за движение и безопасно поведение на пътя.

В кабинета по безопасност на движението  децата от група „Червена шапчица” разгледаха таблата за правилно и неправилно движение. Те сами определяха какво е поведението на участниците в уличното движение. След това децата бяха участници в улично движение като пешеходци, велосипедисти и шофьори на камиони. Спираха на знака „Стоп”, пресичаха само на пешеходна пътека, а пътните полицаи следяха за безопасното движение по улиците. Напомняха кой къде трябва да се движи.Сръчните деца сглобиха пъзел”Пътни знаци”. Изиграха игрите „Кой къде се движи – коли, камиони, пешеходци, велосипедисти ?”и играта „Светофар”.

Децата от група „Щурче” затвърдиха своите познания за светофар, тротоар, пешеходна пътека, зебра, улично движение. Чрез малките активни карти рисуваха пътя, по който безопасно се стига до зоопарка. Рисуваха пешеходна пътека, тип „зебра”, за да помогнат на детето да пресече до отсрещния тротоар. Подреждаха пъзели на превозните средства. От книжката, която разглеждаха, разбраха, че трябва да се пресича само на „зеленото око на светофара” и по пешеходната пътека. А пешеходците трябва да се дсвижат винаги по тротоара. По макета за улично движение децата разиграха различни ситуации, като спазваха правилата за улично движение.

В преднамерена обучаваща ситуация децата от гр. „Маргаритка” посетиха кабинета по безопасност на движението – там бяха участници в движението и показаха  нагледно къде трябва да се движи всеки от тях. Запознаха се с опасните и безопасни места на улицата  – улично платно и тротоар, както и някои най-важни и достъпни за тях пътни знаци и правила за пешеходците и за водачите на автомобили. В двора на ДГ децата имаха възможност да разгледат отблизо полицейската кола и униформените полицаи, техните отличителни знаци. В център „Строителни блокчета” строиха улично платно с тротоари и кръстовище с пътни знаци, светофар и пешеходни пътеки – там влизаха в ролята на пешеходци и водачи на автомобили, които спазват правилата за движение. В център „Изкуство” апликираха светофар, който поставиха в специално изработен макет на улично платно и тротоар. Интересни за децата бяха и различните подвижни и дидактични игри: „Автомобили”, „Светофар – мой другар”, „Кой къде се движи”, „Повтори и запомни”.

Децата от група ”Звънче” взеха участие в подвижни игри „Светофар” и „Внимавай в сигнала”. Взеха участие и в разговор на тема: „Да се движим безопасно”; в който се запознаха с основни правила за безопасно движение, разпознаване, назоваване на „тротоар”, „пешеходна пътека”, „светофар”. Научиха повече за опасностите на пътя и начините за опазване на живота и здравето на хората в и извън автомобилите. Слушаха песни ”Светофар” и „Пътни знаци”.

Децата от група „Слънчеви зайчета” село Бояново участваха в разговор за определяне на опасни и безопасни места за движение по улицата.  Гледаха видеофилм на същата тематика. Обсъдиха неразумното поведение на героите в първата част от филма и неприятните последствия. Филмът продължи като героите вече си бяха взели поука и прилагаха правилата за безопасно поведение като пешеходци.  Децата разгледаха и книжката „Безопасно движение” и се запознаха с видовете пешеходни пътеки, с това какво означават цветовете на светофара. Играха дидактична игра „Светофар”. Направиха макет на кръстовище, на което разиграха ситуации с пешеходци и автомобили. Децата пожелаха да приложат наученото като нарисуват кръстовище, светофар или пътен знак.


Статията е публикувана на 18 ноември 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА