Снимки: ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Елхово се включи в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Публикувано преди 8 години  |  Образование, Снимки

IMG_458264904ОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Елхово се включи с дейности в европейската седмица за намаляване на отпадъците 21-29 ноември, която е инициатива, придобила популярност и се реализира в над 23 страни на ЕС и 2 Латиноамерикански страни.

Идеята на Европейската седмица за намаляване на отпадъците е да популяризира концепцията за предотвратяване на генерирането на отпадъци през цяла една седмица.

Седмицата 23-27 ноември беше изпълнена с дейности за  повишаване на осведомеността и действия за намаляване на отпадъците.

Изготвен бе информационен материал с практически препоръки към децата и семействата им за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране.
Обявен бе конкурс за изработване на емблема на класа и предмети с отпадъчни материали. С изработените изделия, проекти, емблеми и рисунки бе уредена изложба във фоайето на училището. Учениците от първи и втори клас изработиха шапки от стари вестници, с което показаха, че знаят как могат да дадат втори живот на отпадъчен материал.

В двора на училището импровизирано бяха „украсени” няколко дървета и храсти с отпадъчни материали и найлонови торбички. Поставеният надпис „Харесва ли ви?” насочи вниманието на децата и предизвика техните спонтанни реакции на неодобрение към видяното.

Поради лошите метеорологични условия акцията за почистване на училищния двор не можа да се реализира, но учителите скроиха една малка шега. Разхвърлиха хартия и отпадъци, които са част от ежедневието на учениците, в един от коридорите. При биенето на звънеца децата излязоха от класните стаи и  реагираха на „изненадата” като започнаха сами да почистват, подканяйки се един друг. Учителите останаха удовлетворени, че техните ученици проявяват нетърпимост към замърсеното им училище и предприемат действия за почистване, като изхвърлят събраните отпадъци в съответните контейнери за разделно събиране.


Статията е публикувана на 27 ноември 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА