Снимки: 1 декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

Публикувано преди 8 години  |  Образование, Общество, Снимки

IMG_2287Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 25 ноември 2015 г. са открити нови 204 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са общо – 2 247 лица. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Регистрирани са 174 мъже и 30 жени.

България успява да задържи ниското разпространение на ХИВ/СПИН в страната благодарение на изпълнението на международно препоръчаните интервенции, както за превенция на ХИВ, така и за универсален достъп до диагностика, лечение и грижи на засегнатите от болестта, като всички превантивни дейности до края на годината ще се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Учениците от Гимназия „Свети Климент Охридски“ също се присъединиха към тази инициатива. Те разшириха нашите познания по този световен проблем с илюстровани табла, информационни брошури и презентации, представени в час на класа. Борбата срещу пандемията СПИН трябва да започне още от училището, за да има успех.

Инициативата на учениците от 12б клас и тяхната учителка Маринка Стоева е една от хилядите световни инициативи, които се борят в защита на здравето и живота.

Днес в Гимназията нова изложба от рисунки грейна във фоайето на нашата гимназия. Талантливите ни ученици: Илияна Джонджорова от 8а клас, Георги Йонков от 11а клас, Мария Василева от 10а клас и Жулиета Рангелова от 11б клас представиха своите рисунки. Светът е по-красив, когато рисуваме нашите мечти.


Статията е публикувана на 1 декември 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА