Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Снимки: Приключи националната седмица на четенето в ОУ Св.св. Кирил и Методий – Елхово

Публикувано преди 8 години  |  Образование, Снимки

IMG_3036В рамките на Националната седмица на четенето, под егидата на МОН, в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“- Елхово бяха планирани и осъществени серия от мероприятия. Инициативата се провежда в седмицата 7-12 декември и нейна цел е повишаване образователните потребности на децата и засилване интереса към книгата.

В началото на седмицата ученици от ПГ и I клас посетиха училищната библиотека и се запознаха с библиотечния фонд, разгледаха множество детски книжки и с интерес участваха в четенето на български народни приказки. Посещението премина изключително емоционално за децата, постигайки основната цел на кампанията – повишаване на грамотността и интереса към четенето.

Децата обещаха, че щом се научат да четат ще станат редовни посетители в библиотеката. Първокласниците дадоха идея всички техни приятели, познати, родители, бивши ученици на училището да дарят книги на училищната библиотека, за да може да има по-богат избор на художествена, научна и ученическа литература.

Ден по-късно ученици от IV, V, VI клас проведоха състезания „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“ и състезание по правопис. Децата четоха и разказваха любими приказки и разкази, показаха, че добре владеят трудния, но толкова важен за грамотността български правопис.

На 9 декември учениците от IV клас посетиха детската градина и изнесоха програма „На гости на приказните герои“, в която представиха приказки, песнички и сценки, с които показаха колко интересни неща могат да се научат в училище.

На 10 декември учениците от II и III клас взеха участие в Маратон на четенето. Децата четоха по роли и подбираха подходящи поговорки и пословици, свързани с текста.

В последния учебен ден от седмицата, бе проведено заключително мероприятие в библиотеката на училището. Ученици от шестите класове разказаха за това какви са ползите от четенето, а три обичащи книгите момичета прочетоха своите съчинения на тема: „Аз обичам да чета защото…“.

В този ден приключи и инициативата за подаряване на книги от деца на деца.

Инициативата, организирана от Министерството на образованието и науката и прегърната от ръководството, колектива и учениците на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността /2014-2020/.

Един от акцентите в стратегията е създаването на среда за насърчаване на грамотността, защото тя е от решаващо значение за способността на човека да се развива като личност, да се учи през целия живот и да участва пълноценно в обществото.

Придобиването на грамотност дава възможност на всеки да живее здравословно, отговорно, успешно и независимо.


Статията е публикувана на 11 декември 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА