Гранична полиция очаква джипове и термовизионни камери от Германия

Публикувано преди 8 години  |  Криминално

ogradaОградата по границата ни с Турция ще бъде напълно завършена до края на годината, като остават още 57 км. Това съобщи на ГКПП Малко Търново министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя беше на инспекция по най-проблемния участък в този регион.

Мерките за опазване на границата от нелегални имигранти дават резултат, като за това помага и успешното сътрудничество с армията, която се включи в опазването на браздата. Проблемно е, обаче, състоянието на техниката, призна министър Бъчварова.

По-голяма част от техниката не работи. Тя е или стара, или няма достатъчно части, за да бъде ремонтирана добре и затова усилията ни са да продължим с процедурите, които да ни осигурят нова техника и основно разчитаме на помощта, която другите европейски държави ни предлагат в момента„, каза Бъчварова. Германската помощ вече е уточнена и след около седмица ще бъде готова в Германия така че да можем да я вземем, допълни министърът.

„От Германия очакваме автомобили, автобуси и термовизионни камери, които не са нови, но са в отлично състояние. Ще се присъединят и служители на европейската гранична агенция „Фронтекс„. България е поискала 200 служители от евроагенцията.

Засега имаме уверение, че ще дойдат 100 служители. Аз се видях със заместник-директора на Фронтекс във Виена, който ми обясни, че при тях в момента има смени, затова малко се отлага във времето. Хубавото е, че хората, които ще дойдат, ще бъдат и с техника, включително и с кучета, което е съвсем реална помощ„, каза Бъчварова.

Друг голям проект е поставянето на камери за видеонаблюдение, когато оградата бъде изпълнена изцяло, каза министърът. Средства за това вече са поискани от Европейската комисия и правителството се надява на много скорошен отговор оттам, дори и частичен.

Военните, които участват в опазване на границата от нелегални мигранти, изпълняват успешно своята мисия, увери новият началник на „Гранична полиция“ комисар Светлан Кичиков.

Източник: dariknews.bg

Статията е публикувана на 11 септември 2016

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА