Глобите за превишена скорост на пътя стават двойни

Публикувано преди 7 години  |  Криминално

Глобите за превишена скорост стават двойни, след като в края на седмицата в сила влязоха поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), обсъждани 15 месеца от депутатите в 43-тото Народно събрание.

Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената досега се наказваше с 200 лв. Глобата вече става 400 лева. Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 лв. ще плащат 1000 лв. Пътните полицаи са длъжни да слагат и знак Е24 преди началото на участъка, в който измерват скоростта. Ако няма такъв знак, санкцията следва да бъде отменена при обжалване в съда. Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, също стават драстични.

Задава се нова предпоставка за хаос на пътя, предупреждават застрахователи. Причина за притесненията са промени в наредба от края на миналата година, които отменят задължението КАТ да посещава пътните произшествия, при които няма ранени и жертви. По този начин, държавата абдикира от функциите си, когато няма пострадали. Това може да доведе до злоупотреби и застрахователни измами, прогнозират от бранша и настояват за преразглеждане на текстовете, които засега са само предложения. Досега двустранният протокол можеше да се подписва между участниците в по-леките произшествия. Въпреки това шофьорите бяха задължени да информират КАТ, откъдето получаваха входящ номер за регистрация на протокола. Според подготвените изменения това вече няма да е задължително. От бранша предвиждат проблеми с признаването щетите.


Статията е публикувана на 23 януари 2017

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА