Велко Кънев не спечели приза „Добри Чинтулов”, но все пак го предложиха за „Почетен гражданин на Сливен“

Публикувано преди 14 години  |  Общество

Велко Кънев не спечели приза „Добри Чинтулов”, но все пак го предложиха го званието „Почетен гражданин на Сливен“. Обществената комисия за избор на носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ избра за носител на наградата за 2010 година художника Тодор Терзиев. Сред номинираните бе и Велко Кънев, на които бе издигната кандидатура от „Съюза на артистите в България”.
Обществената комисия все пак предложи на Комисията по символиката Велко Кънев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Сливен“ .
Велко Кънев е роден през 1948 година в гр. Елхово. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на Апостол Карамитев през 1973 година. Въпреки че е разпределен в Народния театър, избира да играе три години в Сливен /1973-1976/, където дебютира в ролята на Силва от пиесата „По-големия син“ на Александър Вампилов. Следват три години в Сатиричния театър, а през 1979 г. отново е поканен в трупата на Народен театър „Иван Вазов“. За повече от 30 години професионален път Велко Кънев е изиграл над 40 роли в театърa, киното, телевизията и естрадата /НЛО/. Носител е на наградата „Икар“ за постижения в театралното изкуство. Член на Съюза на артистите в България.


Статията е публикувана на 18 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА