От 25 юли ЦИК приема документи за участие в местните избори

Публикувано преди 13 години  |  Общество

От 9.00 ч. на 25 юли Централната избирателна комисия започва да приема документи за участие на партиите в изборите за местна власт, съобщи Ралица Негенцова, говорител на ЦИК. Документи ще се приемат всеки работен ден от 9.00 до 17.00 ч. Крайният срок е 17.00 ч. на 8 август.

В ЦИК първо се регистрират партии и след това на базата на тяхната регистрация се формират коалиции. Крайният срок за документи за участие в коалиции е 18 август, а за промени в състава на коалиции е 28 август.

Заявления за регистрация се подписват от лицата представляващи партията, според актуалната съдебната регистрация. Заявлението може да подписано и от упълномощено лице. Необходимо е партията да представи подписка от не по-малко от 7000 избиратели, които я подкрепят. ЦИК проверява дали в подписката са записани трите имена, ЕГН и саморъчен подпис на участниците в нея. След като проверката стигне до 7000 редовни участници в подписката, тя се прекратява.

Списъците с избиратели, подкрепящи дадена партия, трябва да имат реквизитите на ЦИК, каза Бисер Троянов, говорител на ЦИК. Не се разрешава да се премахват или добавят някакви реквизити от образците, защото те са съобразени с изискванията на закона. Ако партиите нарушат това правило, може да имат проблеми с регистрацията, посочи Троянов. Образци в електронен вариант не може да има, защото избирателите трябва да положат саморъчен подпис. Подписките в електронен вариант не са достатъчно надеждни, каза Троянов.

ЦИК дава тридневен срок за отстраняване на грешки в документацията, но отсрочката не важи за партиите подали документи в последния момент. Всяко решение на ЦИК може да се обжалва пред Върховния административен съд. Ако ВАС се произнесе за регистрация на дадена партия, то ЦИК го прави без значение, че може да е минал последният срок, но поне 65 дни преди изборите.

264 общински избирателни комисии ще произвеждат местните избори на 23 октомври. ЦИК ще назначи тези комисии до 18 август. От 25 юли до 13 август ще има консултации за назначаване на членовете на тези комисии между кметовете на общините и парламентарно представени партии, както и с НДСВ, защото имат представители в Европарламента. Препоръчва се членовете на тези общински комисии да са юристи, каза Троянов.

Източник: Дарик Нюз


Статията е публикувана на 20 юли 2011

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА