Шестима в ареста след проведена полицейска операция „Вредители” в община Болярово

Публикувано преди 13 години  |  Криминално

Две престъпни групи, специализирали се кражби на кабели, са неутрализирани при полицейска операция „Вредители”. Шестима в ареста с мярка “задържане под стража за 72 часа”.

Операцията е проведена за времето от 18 до 20 юли в района на Община Болярово, с участието на служители от Областна дирекция на МВР – Ямбол, Специализирани полицейски сили – Бургас и Регионална дирекция „ГП” – Елхово. Тя е насочена към пресичане на престъпната дейност на групи специализирали се в кражби на кабели собственост на БТК и телекомуникациите на бивши военни обекти, които за да достигнат до трасетата понякога навлизат в земеделски масиви и увреждат селскостопанската продукция.

В хода на операцията на 20 юли са задържани членове на ОПГ, които чрез силови методи, са монополизирали извършването на този вид кражби в района. За осъществяване на престъпната си дейност те използват металотърсачи и високо-проходими автомобили, а за изкопната дейност наемат криминално проявени лица от ромския квартал в Ямбол. Задържани са девет лица на възраст от 22 до 35 години, криминално проявени жители на Ямбол. Сред тях е и тартора на групата И.В. на 25 години. Той и още двама от приближените му – С.К. и А.К. остават в ареста с мярка “ задържане под стража за 72 часа”.
Ден по-рано е установена и задържана друга престъпна група, извършваща изкопна дейност до път с. Стефан Караджово – с. Каменец, в близост до земеделски имот. Осем от задържаните са жители на село Стефан Караджово, трима от тях са криминално проявени за кражби, задържан е и работещ с тях жител на село Лесово. Иззети са инструменти за земекопна дейност. Установено е, че групата е извършила кражба на кабел собственост на БТК. Спрямо три от лицата е взета мярка “задържане под стража за 72 часа”.

Установен е и нелицензиран пункт за изкупуване на цветни и черни метали в с. Стефан Караджово, където лицата са предавали крадените кабели.

Работата по установяване цялостната престъпна дейност на групите продължава и към момента.
В РУ „Полиция” – Елхово са образувани досъдебни производства.


Статията е публикувана на 22 юли 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА