Елхово спечели проекти за 2 300 000 лв.

Публикувано преди 14 години  |  Общество

Кметът на община Елхово г-н Петър Киров подписа договор за основен ремонт на ул. “Ал. Стамболийски” и  ул.”Победа” и за изграждане на Център за настаняване от семен тип за деца “Къща като вкъщи”. Тридесет домашни помощника ще бъдат на разположение на общо 50 ползватели по проект “Подай ръка на човек в беда” по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” за предоставяне на услугата “Домашен помощник”. Проектите са на стойност 2 300 000 лева.

            Ще се извърши основен проект на ул. “Ал. Стамболийски”  и ул. “Победа” в Елхово за 1 929 888 лева.  Мащабният проект се финансира по Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година. Мярката е насочена към физическото обновяване на населените места от селските райони и цели да подпомогне разширяването на възможностите за почивка, и да повиши привлекателността им, чрез изграждане/възстановяване на общодостъпните зелени площи, вертикалната им планировка, площади, улично осветление, пешеходни зони.

            Проектът на община Елхово предвижда основен ремонт на ул. “Ал. Стамболийски”,която е главна пътна артерия и  най-оживената улица в града и част от ул. “Победа”. Цялостната рехабилитация е наложителна, тъй като съществуващата настилка на улиците е асфалтобетонова, но в много лошо състояние. В малки участъци има и настилка ог павета. Множество пропадания, дупки и неравности ежедневно създават проблеми на елховските шофьори.

Предпоставка за основния ремонт е извършената подмяна на водопровода по улиците, с което са решени дългогодишните  проблеми с водопроводни аварии. Приключва подмяната на старите интернитови тръби с полиетиленови тръби с висока плътност и в последния участък от улицата. Дейностите се извършват чрез безизкопно полагане. Подмяната е извършена през тази и миналата година със средства от ПУДООС и общинския бюджет.

Ремонтът по ул. “Ал. Стамболийски” ще се извърши по метода на студеното рециклиране със стабилизиращ реагент пенобитум. Освен, че ще се използва за пръв път в община Елхово, новата технология е по-икономична и показва още веднъж, че общинското ръководство е отворено към иновациите. Дейностите се извършват с машина, която фрезова съществуващата асфалтова настилка на дълбочина от 20 см. Рециклираната настилка не се изхвърля, а се използва в строителните работи. По този начин отпада необходимостта от депониране на отпадъчни смеси от близо 3 километровия участък. Освен рециклиране е предвидено полагане на усилващ пласт трошен камък, неплътен и плътен слой асфалтобетон. Ще бъдат изградени и джобове за контейнерите за смет.

Ще бъде създадена организация, която ще даде възможност дейностите да се извършват на участъци от по 300м. Едното улично платно ще бъде свободно за движение на автомобили.

По договор проектът ще се изпълнява в рамките на 30 месеца. Третокласният път ще бъде ремонтиран от спирката на завод “Елпром” до бензиностанция “Петрол” и от ул. “Царибродска” до обходен път “юг”. Основният ремонт на ул. “Победа”, по която също е положен нов водопровод от полиетиленови тръби с висока плътност, е предвиден за участъка от ул.”Пирин” до ул. “П. Д. Петков”. В този участък ще бъдат изградени и тротоари.

Дейности от подобен характер не са извършвани в Елхово през последните 20 години. Мащабният проект решава натрупани с годините проблеми за елховлии и особено за водачите на превозни средства. Изпълнението на проекта ще подобри не само инфраструктурата и облика на града, но и ще повиши качеството на живот на неговите жители и гости.


Статията е публикувана на 20 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА