Изненадваща визита на министър Дянков и професор Божидар Димитров в село Воден

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Неслучайно село Воден е обект на постоянен интерес напоследък- посетено бе от президента Първанов на 9 юли, презентираха резултатите от разкопките студенти от Уни БИТ НА 29 юли 2011 година, а отскоро е факт и книгата на д-р Атанас Орачев „ Парорийският манастир край село Воден”.

Но всички тези събития бяха предварително подготвяни със седмици. А най-изненадващо към 15 часа на 1 август 2011 година своето посещение на селото направиха заместник-премиерът и министър на финансите Симеон Дянков и директорът на Националния исторически музей- Божидар Димитров.

Финансовият министър и видният историк бяха посрещани от трогнатия кмет на селото Елена Анева и разгледаха, заедно с нея църквата „Свети Георги” в селото. Останаха възхитени от ремонта и поддържането й, от големината й , качиха се дори на балкона,за да погледнат оттам. След това посетиха разкопките и останките от Парорийския манастир. Бяха възхитени от културно- историческото наследство на Воден и министър Дянков обеща да осигури средства за възстановяването на това историческо богатство, за да може да стане желана туристическа дестинация. Професор Божидар Димитров пък обеща да изпрати група, която да реставрира старите икони от църквата, в момента на съхранение в кметството.

След разглеждането на всички исторически забележителности, те зададоха въпроси за развитието на района – земеделието и останалите отрасли, за работата та Общинския съвет и сработването му с общинската администрация.

След повече от час престой, запознаване с историческите находки и разговори ,те се тръгнаха видимо доволни и обещавайки да изпълнят всичко казано.


Статията е публикувана на 1 август 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА