Сега е времето за подмяна на личните документи

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Приканваме жителите на областта да се възползват от благоприятните условия през месец август и да подменят личните си документи, тъй като към момента в звено “Български документи за самоличност” в ОДМВР – Ямбол няма натоварване при обслужване на гражданите.

Припомняме Ви, че лица които не са подменили техните изтекли документи за самоличност, ще бъдат лишени от правото на вот, за Президент и местна власт през Октомври тази година.

Заявление за подмяна на лична карта може да се подаде и преди изтичане срока на нейната валидност.
Сроковете на личните карти на 20 500 граждани от Ямболска област изтичат до края на 2011 година. Много голяма част от тях предстой на бъдат подменени след 1 септември, което ще доведе до струпване на хора в звената “БДС” при ОДМВР, напрежение при административното обслужване и загуба на време на заявителите.

Към настоящия момент около 2 000 жители на областта са с невалидни лични карти, поради изтекъл срок и не могат да бъдат обслужвани административно в учрежденията, банките, здравните заведения и др. Необходимо е да се знае, че не се предвижда удължаване на валидността на личните карти, изтичащи през 2011 г., т.е. в срок до 30 дни от датата на изтичане на тяхната валидност гражданите следва да подадат заявление за издаване на нови.

На вниманието на родителите: В срок от 30 дни, след навършване на 14 годишна възраст на децата Ви, следва да бъде подадено заявление за издаване на лична карта. Родителите, които не са направили необходимото за снабдяване на своето дете с лична карта в този срок, подлежат на санкция.

В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок на валидност, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта. За нарушаването на този законова разпоредба глобата е в размер от 20 до 150 лв.


Статията е публикувана на 17 август 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА