Видео и снимки: Отбелязаха една година от освещаването на параклис „Св. Димитър“ в местността Дръстата край Лесово

Публикувано преди 6 години  |  Видео, Общество, Снимки

Днес в местността „Водениците“ (Дръста) край село Лесово се проведе водосвет отслужен от Агатополски епископ Йеротей, който бе по повод 1 година от освещаването на параклис „Св. Димитър“.

Идеята за изграждането на този параклис е на Димитър Минев или познат още на местните жители от Лесово като „Бай Митьо Войводата“. С подкрепата не негови съмишленици от Лесово, сред които британски поданици те изградиха параклиса за по-малко от половин година. Официалната първа копка бе направена в средата на месец март 2017 година, а самото освещаване, както е и църковната традиция бе на 19 юли 2017г.

Година по-късно инициаторите на тази идея направиха отново събор, който те се надяват да се превърне в традиция. На празненството бе поканен и танцов състав „Веселие“, а за всички гости имаше курбан за здраве.

Благородната е идея за изграждането на този параклис бе подкрепена от десетки жители на община Елхово, които взеха дейно участие в подпомагането на самото изграждане.

Паралелно  с изграждането на малкия християнски храм, бяха засадени нови 160 дръвчета в околността, както и допълнително зацветяване около новата сграда. Година по-късно района около параклиса е подобрен значително, отново предимно по инициативата на местните жители.

Облагородяването на тази местност стартира през 2013 година, когато Община Елхово възстанови дръстата, а година по-късно бе изграден заслон и чешма, които съоръжения могат да се ползват от всички жители без ограничение. Построеният заслон е с места за 40 човека, а в непосредствена близост има на разположение няколко барбекюта, още една беседка и близо дузина маси.

Самото място се намира само на един километър преди разклона за село Лесово, когато се пътува от Елхово. Мястото е подходящо за пране на килими, пътеки, одеяла и други, а с усилията положени от жителите на село Лесово, усилията на Община Елхово, както и усилията които полагани от членовете на ловно-рибарското дружество от Лесово, обещава да бъде едно от привлекателните места за отдих в летните жеги, както и полезно място за домакинството.


 


Статията е публикувана на 14 юли 2018

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА