Видео: Въпрос от Стани Богат по БНТ напомни за тежката военна служба от миналото – Елхово, Грудово и Звездец

Публикувано преди 5 години  |  Видео, Общество

Снимка на телевизионен екран част от предаването Стани Богат, което се излъчва по Националната телевизия БНТ1 привлече вниманието на много потребители в социалната мрежа през последните часове. В предаването излъчено на 6 декември, Водещият на предаването Михаил Билалов, зададе любопитен въпрос напомнящ за недалечното минало на град Елхово. Участникът Емил Пейчев от София имаше предизвикателството да отговори на въпрос „Кои селища бяха върховете на известен с тежката военна служба в миналото „триъгълник на смъртта?“, а възможните отговори бяха Сопот-Пирдоп-Куклен, Тервел-Опака-Исперих, Елхово-Грудово-Звездец и Неделино-Ардино-Крумовград.

Въпросът бе 7-ми поред за сума 1000 лева, а участникът помоли за жокер „помощ от публиката“. Общо 66% от тях посочиха именно Елхово-Грудово-Звездец, което бе и верния отговор. Самият водещ Билалов сподели, че самият той е отбил част от военната си служба именно в този известен триъгълник.

Триъгълникът на смъртта се появява като термин сред българските войници заради близостта на 3-те армейски поделения до границата с Турция и отдалечеността им от столицата София. Военната служба в 3-те поделения е считана за изключително тежка поради факта, че в по-голямата част от периода на използване на термина Народна република България е член на Организацията на Варшавския договор, а презграничната Турция, считана тогава за основен противник на страната, е член на Организацията на Северноатлантическия договор.

Освен с тежката военна служба 3-те казармени района са известни сред наборните войници и с малкото дни, които им се отпускат за домашен отпуск. Част от българските военни, които вземат участие в Пражката пролет през 1968, са именно от Триъгълника на смъртта.

По неписано правило в 3-те поделения, които към днешна дата за закрити, са изпращани предимно млади офицери, жадни за успешна военна кариера. Голяма част от наборните военнослужещи, които са се провинили в други военни поделения в страната, също са изпращани в някое от тези 3 поделения.

Терминът добива широка популярност в българската армия през 1970-те и 1980-те години, когато много от командирите заплашват наборните войници с командироване в „Триъгълника на смъртта“. Така терминът се превръща в нарицателно име за тежка военна служба дори за наборните войници, които никога не са служили в някой от трите района.


Статията е публикувана на 7 декември 2018

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА