ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Снимки и видео: Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети град Елхово

Публикувано преди 5 години  |  Видео, Образование, Общество, Снимки

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Профилирана Гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово. Той бе придружен от Петър Киров – кмет в Община Елхово, Димитър Иванов – Областен управител на Ямбол и Красимир Стоилов началник на РУО – Ямбол.

Министър Вълчев, бе приятно впечатлен от кабинетите в училището, което посети днес. Символичният домакин г-жа Йовка Драгоева – Директор на ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово показа кабинетите по Английски език, Българки език и литература, Математика, Биология, История и Компютърни науки в реална работна среда.

След запознаването с материалната база на елховското училище, последва среща между Министър Вълчев и преподавателите в училището. Там бяха повдигнати въпроси касаещи учебните програми, преструктуриране на план-приема, както и бъдещите модернизации на материалната база.

След посещението в гимназията, Министър Красимир Вълчев проведе среща с директори на училища, учители и представители на синдикални организации от община Елхово, която се състоя в Зала „Елхово“.

Повече млади хора трябва да се реализират в областните градове и в по-малките населени места в страната. Ако учениците в отделните региони бъдат насочени към професионално образование, това може да привлече инвестиции в общините“. Той обясни, че в малките и средни общини няма да се наложи голямо преструктуриране на план-приема на гимназиите, но повече ученици трябва да се насочват към математика и природни науки. Министърът припомни, че най-голям ръст на доходите се очаква в бъдеще за хора с компетентности именно в тези две сфери.

Според него училищата се нуждаят от средства за модернизация на материалната база и за обезпечаване на иновативни практики. „Искаме да насърчим културата на ползотворни иновации във всяка детска градина и училище. Подготвяме и национална програма за стимулиране на обмена на добрите иновации. Трябва да засилим партньорството между образователните институции“, подчерта Вълчев. Новият проект за дигитализация на образованието предвижда създаването на отворен облак с отворено образователно съдържание. То ще се разработва от учителите, като ще има средства за възнаграждения за създаването им. Ще се търси възможност за закупуване на интерактивни дъски, проектори, компютри и др., за да бъде засилено фронталното обучение във всички училища.

По думите на министъра приоритет за образователната система остава грижата за учителите, увеличаването на техните възнаграждения и приобщаването на всяко дете към системата на предучилищното и училищното образование. „Механизмът показа, че когато има обща работа, ефектът е много добър. Разчитаме основно на учителите, но те не могат да се справят сами“, добави министърът.


Статията е публикувана на 14 януари 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА