Видео и снимки: IX Общински кукерски празник Бояново 2019

Публикувано преди 5 години  |  Видео, Общество, Снимки

Деветото издание Общински кукерски празник премина сред чудния звън на хлопки и чанове. Тази година събитието се проведе в село Бояново, а организатори бяха Община Елхово, Кметство с. Бояново и НЧ “Светлина – 1926“ с. Бояново. Празникът има за цел да покаже традициите и обичаите на българските празници свързани с кукерските игри, да съдейства за тяхното съхранение и за предаването им от поколение на поколение.

Центърът на селото бе сцена за изява на шумни и пъстри кукери. Празникът започна с обагрено в причудливи краски празнично шествие. Шест участващи групи представиха традиционни зимно – пролетни игри с многообразие на ритуални маски и костюми. Родена от богатото въображение на българина, кукерската традиция продължава да е жива и в елховския край. Жители и гости на с. Бояново се насладиха на този жизнерадостен и самобитен празник, съчетал в едно костюм, танц и музика.

Гости на събитието бяха: г-н Петър Киров – кмет на Община Елхово, г-н Петър Върбанов – кмет на село Кирилово и г-н Георги Динев – кмет на Село Кабиле. В общинският празник се включиха кукерски групи от село Кабиле – Община Тунджа, село Княжево – Община Тополовград, село Маломирово – Община Елхово, село Кирилово – Община Елхово, село Гранитово – Община Елхово и домакините от село Бояново – Община Елхово. Всички те, за пореден път доказаха, че традициите ревностно се пазят и съхраняват. Създадоха невероятна атмосфера, а грохотът на тежките звънци събра малки и големи.

Празникът имаше конкурсен характер и участниците се изявиха пред жури в състав: Христо Христов – Директор на Етнографско-археологически музей – Елхово, инж. Христо Петев и Кръстьо Драганов – кмет на село Бояново. Тази година журито взе соломоновско решение и награди всички участници с грамоти за Лауреат на IX Общински кукерски празник Бояново 2019. Освен грамоти всяка група получи и парична награда.

Кукеровият ден е весел празник, чието значение е да пресъздаде миналото и да събере хората за всеобща радост и веселба. Празникът е свързан с надеждата за по – голямо плодородие и здраве. Празник, в който има голяма магия. Докосвайки се веднъж до нея тя оставя диря у всеки, за цял живот.


Статията е публикувана на 4 март 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
ПП-ДБ иска да бъде създадена временна комисия в парламента, която да изследва ...
Военният кореспондент, ветеранът от войната в Донбас Александър Матюшин в интервю за ...
Генерал Александър Сирски заяви в интервю за Укринформ, че президентът на Украйна ...
Рая Коцева продължава с великолепното си представяне през тази година. Талантливата българка ...
Сръбският тенисист Новак Джокович заяви, че все още не знае кой ще ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...