Снимки и видео: Откриха паметник на Велко Кънев в град Елхово

Публикувано преди 5 години  |  Видео, Общество, Снимки

На връх празника на град Елхово, официално бе открит паметник на великият актьор и наш съгражданин Велко Кънев.

Скулптурата е дело на ямболския ваятел Петко Йорданов, който успя да извая образът до съвършенство. Висок повече от 2 метра и тежащ близо 300 килограма паметник от месинг, бе излят от екип от леяри, в старозагорската леярна на Георги Милчев. Близостта на паметника с читалището е напълно естествена. От тук тръгва пътят на изключителния актьор и режисьор. Една от първите му роли на елховска сцена, по режисурата на Стойчо Стойчев,  е през далечната 1960 г. с постановката „Кандидат на луната”.

Постаментът, върху който е поставена скулптурата е символична театрална арена, на която видният артист е изобразен в сцена от моноспектакъла му „Даскал”, който приживе му е донесъл много награди.  Ключовият символ на скулптурата е посланието, което отправя актьора чрез жестикулацията на ръцете си. Едната насочена нагоре символизира всичко небесно, другата, сочеща надолу е всичко земно. Между двете му ръце е събрана цялата сила на духа и светът на идеите, които са водили актьора по нелекия път към славата.

Скулптурата бе открита от  г-н Петър Киров – кмет на община Елхово  и г-жа Дора Кънева-  съпруга на покойния голям актьор.

Спомени за Велко Кънев споделиха професор доктор Стоян Денчев и доктор Светлин Николов от Военномедицинска академия. За нуждите на постоянната експозиция на Велко Кънев в град Елхово проф. Денчев дари от името на ръководството на Народен театър „Иван Вазов“ костюмът, с който Велко Кънев е играл в пиесата „Великденско вино“.

Паметникът на забележителния човек и актьор остава за поколенията, за онези, които го познаваме и помним, за онези, които утре ще пораснат и ще научат за делото на народния любимец.


Статията е публикувана на 30 март 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА