Видео: Концерт посветен на 25 години ДЮТС „Яница“ – гр. Елхово

Публикувано преди 5 години  |  Видео, Общество

Тази година Детско-юношески танцов състав „Яница” при Общински Детски Комплекс – гр. Елхово (ЦПЛР-ОбДК-Елхово) навършва 25 години от своето създаване. С тържествен концерт, който се проведе в зрителна зала „Велко Кънев“ в НЧ „Развитие-1893″ – гр. Елхово на 8 юни 2019г. /събота/, бивши и настоящи възпитаници, докоснати от магията на българския фолклор, отбелязаха 25 годишния юбилей на ДЮТС „Яница“.

ДЮТС „Яница“ към сдружение „УН ОДК“ е създаден през 1994 година. Негов първи хореограф е Марин Трендафилов. В началните години, макар и малоброен и разполагащ с неособено богат репертоар, съставът, тогава „ Група за народни танци“, впечатлява публиката с прекрасната хореография и изпълнения.

През годините в състава се включват десетки момичета и момчета, всички носещи в себе си душевността на българина и ритъма на народния танц. А някои от тях, запалени от българския фолклор, превърнаха самодейните занимания в своя професия.

За четвърт век репертоарът на ДЮТС „Яница“ се обогатява и в него присъстват танци от всички фолклорни области на България. Хореографът Севдалин Трендафилов, възпитаник на АМТИИ-Пловдив, вече 15 години разширява познанията на децата с характерния облик и колорит на българския фолклор, с неговото богатство и многообразие. Поставените от него танци, вълнуват зрителите и носят наслада за всички онези, които са съхранили в сърцето си любовта към традициите.

Днес съставът наброява 80 деца на възраст от 4 до 19 години. Разполагайки с богат гардероб и репертоар, неведнъж танцьорите са представяли Елхово и България на различни форуми и фестивали.

Многобройни са участията през годините, в които таланта и труда на деца и ръководители са наградени със заслужените отличия, грамоти и аплодисменти от публиката.

Незабравимо ще остане пътуването до град Охрид, Република Северна Македония. Участието на международния фолклорен фестивал „Разиграно оро“ донесе на децата нови запознанства и впечатления. Програмата, с която съставът се представи бе подготвена от хореографа на състава в този период Георги Аристидев.

Следват съвместни концерти с група за фолклор „Хотеад“ -град Одрин. Дългогодишното приятелство с групата се обогати още повече с пътуванията и концертите в Одрин, Хафса, Троя.

Присъствията на фестивалите в град Приморско и международния Етно-фестивал „Децата на балканите-с духовност в Европа“ даде възможност на участниците да се запознаят с фолклора и традициите на Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и далечна Индия. Получените награди донесоха още по-голяма увереност и желание за успех.

Една от големите сцени на които се явява състава е град Одрин, Р. Турция. Българската общност с нетърпение очаква техните изяви. На връх Гергьовден, децата имаха удоволствието да присъстват на тържествата в църквата „Св. Георги“, като поканата бе отправена от църковното настоятелство на българския храм.

На 15 септември, по инициатива на кмета на Община Елхово г-н Петър Киров и по покана на генералното консулство на България в Одрин, ДЮТС „Яница“ взе участие в честванията по повод 10 години от създаването на Читалище „Просвета“ в БПЦ „Св.Вмчк Георги“ и 10 години от възстановяването на БПЦ „Св.Св. Константин и Елена“. Празничният концерт, представен пред официалните гости бе подготвен от състави от Любимец, София, Свиленград, Одрин и Елхово.

ДЮТС „Яница“ се гордее с престижните награди и отличия от фестивалите в градовете Тетевен, Котел, Ямбол, Стралджа, Болярово, Средец и Елхово.

Пътуванията, прекрасните условия за репетиции, богатия реквизит не биха били възможни без финансовата и морална подкрепа на община Елхово, Сдружение „УН ОДК“ и приятели на ДЮТС „Яница“.


Статията е публикувана на 11 юни 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА