Видео: Концерт посветен на 25 години ДЮТС “Яница” – гр. Елхово

  1 217 | Публикувано преди 2 години  | Видео, Общество

Тази година Детско-юношески танцов състав „Яница” при Общински Детски Комплекс – гр. Елхово (ЦПЛР-ОбДК-Елхово) навършва 25 години от своето създаване. С тържествен концерт, който се проведе в зрителна зала „Велко Кънев“ в НЧ „Развитие-1893″ – гр. Елхово на 8 юни 2019г. /събота/, бивши и настоящи възпитаници, докоснати от магията на българския фолклор, отбелязаха 25 годишния юбилей на ДЮТС „Яница“.

ДЮТС „Яница“ към сдружение „УН ОДК“ е създаден през 1994 година. Негов първи хореограф е Марин Трендафилов. В началните години, макар и малоброен и разполагащ с неособено богат репертоар, съставът, тогава „ Група за народни танци“, впечатлява публиката с прекрасната хореография и изпълнения.

През годините в състава се включват десетки момичета и момчета, всички носещи в себе си душевността на българина и ритъма на народния танц. А някои от тях, запалени от българския фолклор, превърнаха самодейните занимания в своя професия.

За четвърт век репертоарът на ДЮТС „Яница“ се обогатява и в него присъстват танци от всички фолклорни области на България. Хореографът Севдалин Трендафилов, възпитаник на АМТИИ-Пловдив, вече 15 години разширява познанията на децата с характерния облик и колорит на българския фолклор, с неговото богатство и многообразие. Поставените от него танци, вълнуват зрителите и носят наслада за всички онези, които са съхранили в сърцето си любовта към традициите.

Днес съставът наброява 80 деца на възраст от 4 до 19 години. Разполагайки с богат гардероб и репертоар, неведнъж танцьорите са представяли Елхово и България на различни форуми и фестивали.

Многобройни са участията през годините, в които таланта и труда на деца и ръководители са наградени със заслужените отличия, грамоти и аплодисменти от публиката.

Незабравимо ще остане пътуването до град Охрид, Република Северна Македония. Участието на международния фолклорен фестивал „Разиграно оро“ донесе на децата нови запознанства и впечатления. Програмата, с която съставът се представи бе подготвена от хореографа на състава в този период Георги Аристидев.

Следват съвместни концерти с група за фолклор „Хотеад“ -град Одрин. Дългогодишното приятелство с групата се обогати още повече с пътуванията и концертите в Одрин, Хафса, Троя.

Присъствията на фестивалите в град Приморско и международния Етно-фестивал „Децата на балканите-с духовност в Европа“ даде възможност на участниците да се запознаят с фолклора и традициите на Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и далечна Индия. Получените награди донесоха още по-голяма увереност и желание за успех.

Една от големите сцени на които се явява състава е град Одрин, Р. Турция. Българската общност с нетърпение очаква техните изяви. На връх Гергьовден, децата имаха удоволствието да присъстват на тържествата в църквата „Св. Георги“, като поканата бе отправена от църковното настоятелство на българския храм.

На 15 септември, по инициатива на кмета на Община Елхово г-н Петър Киров и по покана на генералното консулство на България в Одрин, ДЮТС „Яница“ взе участие в честванията по повод 10 години от създаването на Читалище „Просвета“ в БПЦ „Св.Вмчк Георги“ и 10 години от възстановяването на БПЦ „Св.Св. Константин и Елена“. Празничният концерт, представен пред официалните гости бе подготвен от състави от Любимец, София, Свиленград, Одрин и Елхово.

ДЮТС „Яница“ се гордее с престижните награди и отличия от фестивалите в градовете Тетевен, Котел, Ямбол, Стралджа, Болярово, Средец и Елхово.

Пътуванията, прекрасните условия за репетиции, богатия реквизит не биха били възможни без финансовата и морална подкрепа на община Елхово, Сдружение „УН ОДК“ и приятели на ДЮТС „Яница“.Абонирайте се за YouTube канала ни от ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ОДК Елхово обявява конкурс на тема "ОТ БАБА МАРТА ДО ПЪРВА ПРОЛЕТ"
ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС ЕЛХОВО ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА РИСУНКА ИЛИ МАРТЕНСКО ПАНО ... прочети още »
Жълт код в област Ямбол. Тази вечер дъждът преминава в сняг
НИМХ-МОН - за 26.01.2021 г. е обявено предупреждение от първа степен (жълт код) за валежи от сняг ... прочети още »
Специализираната прокуратура привлече в качеството на обвиняем действащ прокурор за длъжностно престъпление
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор от Районна прокуратура-Ямбол за извършено от него престъпление по служба ... прочети още »
НАП: Здравната вноска за безработните става 26 лева месечно
От 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които ... прочети още »
АПИ: Шофьорите да се готвят за зимни условия, може да има поледици
Във връзка с очакваното понижение на температурите и прогнозата на метеоролозите, че утре от северозапад ще започнат ... прочети още »
Постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България препоръча НОЩ
България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна ... прочети още »