Официалното преброяване на населението започна в полунощ и ще продължи до 3 октомври

  680 | Публикувано преди 2 месеца  | Видео, Общество

18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България стартира онлайн в полунощ на 7 септември 2021 година. Информационната система е вече отвотрена  („Преброяване“) и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Онлайн преброяването ще продължи до 17 септември.

Ако гражданите не се възползват от онлайн услугата, преброяването с преброители от врата на врата ще е тръгне от 8.00 часа на 18 септември до 20 часа на 3 октомври. При отказ за участие в преброяването глобата е 160 лева.

От НСИ се надяват на активно участие в електронното преброяване, с което стартира процесът на събиране на данните. На предишното преброяване – преди 10 години, това са направили 42 на сто от гражданите:

За втория етап на преброяването, когато 27 000 преброители тръгват по домовете на хората, които не са успели да се преброят електронно, е изготвен специален медицински протокол. Преброителите могат да посетят дома ви от 8 ч. сутринта до 20 ч. вечерта.

Диана Янчева, зам.-председател на НСИ обясни кой трябва да се преброи:

„Всички, които са на територията и обичайно пребивават на територията на дадена страна, се броят само вътре. Не се интересуваме дали са български, или чужди граждани, ще трябва да се преброят.“

Магдалена Костова – директор на дирекция  „Демографска и социална статистика“, за информацията, която се събира с преброяването.

„Три раздела са: първият е адрес, после има информация за жилището. Тя е съвсем обикновена информация, свързана с ежедневието ни. Става въпрос за комунално-битова осигуреност на жилището, канализация, водопровод, има въпроси за начина на отопление на жилището. Има въпроси, свързани с енергийната ефективност и един от новите въпроси, който е за достъпна среда.“

 Статията е публикувана на 7 септември 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Радина Янузова от Елхово спечели едногодишна стипендия за обучение в Китай след фурор на международно състезание
Радина Янузова се класира в ТОП 3 на Европа в Международното състезание “Китайски езиков мост” Радина Янузова ... прочети още »
Здравното министерство: Тестът за антитела не е основание за зелен сертификат
Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване ... прочети още »
Всички училища на територията на община Елхово преминават изцяло към онлайн обучение
Всички училища на територията на община Елхово преминават изцяло към онлайн обучение. Заболеваемостта в община Елхово достигна ... прочети още »
Полицаи от РУ Елхово разкриха кражба в село Лесово
Вчера в РУ-Елхово е получен сигнал, че възрастна жителка на село Лесово е установела липсата на около ... прочети още »
Видео: На връх Димитровден водачът на листата на ГЕРБ-СДС Димитър Иванов посети храм "Св. Димитър" в град Елхово
На връх Димитровден водачът на листата на ГЕРБ-СДС Димитър Иванов посети храм "Св. Димитър" в град Елхово ... прочети още »
Българската православна църква чества Димитровден
Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага ... прочети още »