Завърши петото издание на фолклорен фестивал „Тунджа пее и танцува“ 2022 (+пълен видеозапис)

Публикувано преди 4 месеца  |  Видео, Общество

ПРОТОКОЛ С НАГРАДЕНИ „ТУНДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА” 28 май 2022 г. гр.Елхово

В продължение на два дни – 27 и  28 май, в Елхово се проведе петото издание на фестивала „Тунджа пее и танцува“ 2022, под почетния патронаж на кмета на община Елхово г-н Петър Киров. Невероятно трудно е  да се опишат  с думи изключителната емоция и вдъхновяващото усещане, които предизвиква фолклорният ни фестивал.  Една отколешна легенда възкръснала преди пет години за нов живот, един символ засия с нова светлина и легендарният фолклорен фестивал се прероди в голям Събор на народното творчество. Този голям празник събира все повече и повече участници от различни краища на България, които сътворяват зрелищен спектакъл, примесен с магията на нашенския фолклор, изправящ на крака публиката. Тази година, въпреки прекъсването, наложено от пандемията,  над 660 участника, любители на песенното и танцово изкуство, много колективи и още десетки индивидуални певци и музиканти се изявиха на сцената във фестивалния ден. Талантът на малки и големи беше оценяван от жури в състав: председател – Ташо Барулов – композитор, диригент и преподавател; Деян Митев – тракийски народен певец, директор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци град Сливен; Мая Тодорова –хореограф и  възпитаник на ФА „Тракия“ гр. Пловдив със специалност хореографска педагогика и режисура.

Мисията на фолклорния ни фестивал е съхраняване на българските песни и танци – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната култура, популяризиране на изворния фолклор по поречието на река Тунджа и фолклорните области – Странджа и Тракия. Фолклорът е магия, която пази българското вече хилядолетия, Тя е съхранила в сърцето ни този трепет, който усещаме, когато чуем звука на гайда. Тази магия не може да бъде описана – тя трябва да се види, усети и преживее. Затова и волята та Община Елхово и НЧ „Развитие – 1893“ да организират година след година, неуморно, търпеливо и с огромно желание и ентусиазъм този празник заслужава признателност. Официални гости във втория  фестивален ден бяха г-н Васил Александров – областен управител на област Ямбол, г-жа Биляна Кавалджиева – зам.  областен управител,  г- н Стефан Радев – кмет на община Сливен, проф. д.ик.н. и почетен гражданин на Елхово Стоян Денчев, общественици, жители и гости на града ни.

Празничният ден се оказа и голямо признание за НЧ „Развитие – 1893“. От името на Съюза на народните читалища /СНЧ/ в България проф. Стоян Денчев връчи на читалището специална грамота и статуетка за участие във фолклорния фестивал и цялостен принос в съхраняването и развитието на традиционния български фолклор. Наградата прие Мария Какърова – председател на читалищното настоятелство, а самата тя също получи персонална  грамота и медал от председателя на СНЧ Николай Дойнов за дългогодишна читалищна дейност. С грамота и медал бе наградена и Снежана Делчева – секретар на читалището за принос в развитието на културата и традициите в Елхово. За активно участие в подготовката и провеждането на фестивала грамота и медал бяха присъдени и на Йовка Димитрова – организатор културни дейности в читалище „Развитие“.

Извън конкурсната програма на фестивала бяха връчени още две награди: почетна грамота и плакет получи НЧ „Възраждане – 1930“ с. Изгрев; със специална грамота и плакет бяха удостоени ЦПЛБ – ОДК Елхово за принос в популяризирането на традиционния български фолклор сред деца и юноши, а ТК „Веселие“ получиха грамота и парична награда за принос в популяризирането на народните танци от управителя и основател на „Bulgarian properties“ и наш съгражданин Михаил Чобанов.

В съботния ден, централният площад бе изпълнени със стотици хора, които наблюдаваха с интерес случващото се на сцената. Наслаждаваха се на пъстри носии, невероятна игра, прекрасни мелодии и изключителни  гласове. Всички участници получиха грамоти за участие , а отличените и парични награди осигурени от Община ЕлховоСтатията е публикувана на 30 май 2022Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Елхово обяви нови вакантни длъжности
Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово обяви конкурси за 8 вакантни длъжности: 3 (три) вакантни длъжности: СЧЕТОВОДИТЕЛ в сектор ... прочети още »
Пълна зала и силни аплодисменти посрещнаха Виктор Калев в Елхово (+снимки)
„Поклон, аплодисменти и това е“ каза Виктор Калев в едно от своите изпълнения. Но не беше само ... прочети още »
Отбелязваме Световния ден на учителя
На 5-ти октомври у нас и в още над 100 страни по света се отбелязва Денят на ... прочети още »
Разпределение на мандатите в 31 МИР-Ямбол
По неофициална информация в 31 МИР-Ямбол разпределението на мандатите е съответно 1 за ГЕРБ-СДС, 1 за „Продължаваме ... прочети още »
Актьорът Виктор Калев ще „завърти” плочата на живота си за първи път в Елхово
ПК „АЖУР ПИКО”, Културна организация „Арт ателие” и НЧ „Развитие – 1893“ представят „ГРАМОФОНЪТ” АВТОРСКИ КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ НА ... прочети още »
Във вторник се ограничава движението по част от магистрала „Тракия“
На 4 октомври - вторник, от 8 ч. до 20 ч., в двете посоки ще бъде ограничено ... прочети още »