Завърши петото издание на фолклорен фестивал „Тунджа пее и танцува“ 2022 (+пълен видеозапис)

Публикувано преди 1 година  |  Видео, Общество

ПРОТОКОЛ С НАГРАДЕНИ „ТУНДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА” 28 май 2022 г. гр.Елхово

В продължение на два дни – 27 и  28 май, в Елхово се проведе петото издание на фестивала „Тунджа пее и танцува“ 2022, под почетния патронаж на кмета на община Елхово г-н Петър Киров. Невероятно трудно е  да се опишат  с думи изключителната емоция и вдъхновяващото усещане, които предизвиква фолклорният ни фестивал.  Една отколешна легенда възкръснала преди пет години за нов живот, един символ засия с нова светлина и легендарният фолклорен фестивал се прероди в голям Събор на народното творчество. Този голям празник събира все повече и повече участници от различни краища на България, които сътворяват зрелищен спектакъл, примесен с магията на нашенския фолклор, изправящ на крака публиката. Тази година, въпреки прекъсването, наложено от пандемията,  над 660 участника, любители на песенното и танцово изкуство, много колективи и още десетки индивидуални певци и музиканти се изявиха на сцената във фестивалния ден. Талантът на малки и големи беше оценяван от жури в състав: председател – Ташо Барулов – композитор, диригент и преподавател; Деян Митев – тракийски народен певец, директор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци град Сливен; Мая Тодорова –хореограф и  възпитаник на ФА „Тракия“ гр. Пловдив със специалност хореографска педагогика и режисура.

Мисията на фолклорния ни фестивал е съхраняване на българските песни и танци – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната култура, популяризиране на изворния фолклор по поречието на река Тунджа и фолклорните области – Странджа и Тракия. Фолклорът е магия, която пази българското вече хилядолетия, Тя е съхранила в сърцето ни този трепет, който усещаме, когато чуем звука на гайда. Тази магия не може да бъде описана – тя трябва да се види, усети и преживее. Затова и волята та Община Елхово и НЧ „Развитие – 1893“ да организират година след година, неуморно, търпеливо и с огромно желание и ентусиазъм този празник заслужава признателност. Официални гости във втория  фестивален ден бяха г-н Васил Александров – областен управител на област Ямбол, г-жа Биляна Кавалджиева – зам.  областен управител,  г- н Стефан Радев – кмет на община Сливен, проф. д.ик.н. и почетен гражданин на Елхово Стоян Денчев, общественици, жители и гости на града ни.

Празничният ден се оказа и голямо признание за НЧ „Развитие – 1893“. От името на Съюза на народните читалища /СНЧ/ в България проф. Стоян Денчев връчи на читалището специална грамота и статуетка за участие във фолклорния фестивал и цялостен принос в съхраняването и развитието на традиционния български фолклор. Наградата прие Мария Какърова – председател на читалищното настоятелство, а самата тя също получи персонална  грамота и медал от председателя на СНЧ Николай Дойнов за дългогодишна читалищна дейност. С грамота и медал бе наградена и Снежана Делчева – секретар на читалището за принос в развитието на културата и традициите в Елхово. За активно участие в подготовката и провеждането на фестивала грамота и медал бяха присъдени и на Йовка Димитрова – организатор културни дейности в читалище „Развитие“.

Извън конкурсната програма на фестивала бяха връчени още две награди: почетна грамота и плакет получи НЧ „Възраждане – 1930“ с. Изгрев; със специална грамота и плакет бяха удостоени ЦПЛБ – ОДК Елхово за принос в популяризирането на традиционния български фолклор сред деца и юноши, а ТК „Веселие“ получиха грамота и парична награда за принос в популяризирането на народните танци от управителя и основател на „Bulgarian properties“ и наш съгражданин Михаил Чобанов.

В съботния ден, централният площад бе изпълнени със стотици хора, които наблюдаваха с интерес случващото се на сцената. Наслаждаваха се на пъстри носии, невероятна игра, прекрасни мелодии и изключителни  гласове. Всички участници получиха грамоти за участие , а отличените и парични награди осигурени от Община ЕлховоСтатията е публикувана на 30 май 2022

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Искрен Митев: Реакцията на кремълските агенти ме убеди, че трябва да приемем подкрепата на ГЕРБ
„Изключително грозно и срамно. Всички са виновни в една такава ситуация, но от моята перспектива това, което ... прочетете още »
Васил Велев: Ако половината парламент и целият народ са в опозиция, реформи са невъзможни
"ГЕРБ и ПП-ДБ заедно имат 19,6% от гласовете на всички българи, които имат право на глас. 81% ... прочетете още »
Корман Исмаилов: ДПС очакват своя момент и това не е за добро
„Сега е момент на компромисите. Те се случват, ние ги виждаме. Тези компромиси обаче ще доведат до ... прочетете още »
ISW: Конфликтът между "Вагнер" и "Ахмат" се задълбочава
Руските сили извършиха поредна серия от ракетни удари по Украйна - през нощта на 31 май срещу ... прочетете още »
Крилати ракети и дронове удариха Киев
Киевската военна администрация отчете, че всички ракети и "шахеди", които са летели тази нощ по Украйна са ... прочетете още »
Примирието в Судан е преустановено (ВИДЕО)
Краткосрочното прекратяване на огъня между две враждуващи фракции в Судан е преустановено. Това обявиха Съединените щати и ... прочетете още »
Спортът по ТВ в петък (2 юни)
БАСКЕТБОЛ 22:00 часа (Испания, Лига Ендеса) Валенсия – Барселона (Диема Спорт) ВОЛЕЙБОЛ 13:40 часа (Лига на нациите, ... прочетете още »
Бразилци с ултиматум към ЦСКА за 650 хиляди долара
ЦСКА има едноседмичен срок, в който да заяви желанието си да привлече за постоянно нападателя Маурисио Гарсес, ... прочетете още »