Близо 600 украинци пристигнаха във временния център за настаняване в Елхово (+видео и снимки)

Публикувано преди 2 години  |  Видео, Общество

Близо 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието пристигнаха, превозвани от 13 автобуса, във временния център за настаняване в Елхово. След първоначалния отказ на пристигналите с първите два автобуса, се извършва настаняване на украинците. Някои напуснаха лагера.

Повечето от тях споделят, че не е проблем да останат за няколко дни на полеви условия във фургоните. „Изключително сме благодарни на България, че ни прие. Живяхме два месеца в „Златни пясъци“. Създадена е много добра организация. Разбираме, че трябва да останем тук няколко дни. Не сме на улицата, има и денонощна охрана в центъра. Радваме се, че се намираме под мирно небе“, казаха Юля и Альона от Одеса.

От община Елхово е осигурена храна за временно настанените в центъра от общинския социален патронаж. Доброволци на Българския Червен кръст осигуряват хигиенни материали, бебешки пюрета и адаптирано мляко. На място има също психолози и служители на Държавната агенция за бежанците.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през българско-турската граница.


Статията е публикувана на 31 май 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА