Близо 600 украинци пристигнаха във временния център за настаняване в Елхово (+видео и снимки)

Публикувано преди 1 година  |  Видео, Общество

Близо 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието пристигнаха, превозвани от 13 автобуса, във временния център за настаняване в Елхово. След първоначалния отказ на пристигналите с първите два автобуса, се извършва настаняване на украинците. Някои напуснаха лагера.

Повечето от тях споделят, че не е проблем да останат за няколко дни на полеви условия във фургоните. „Изключително сме благодарни на България, че ни прие. Живяхме два месеца в „Златни пясъци“. Създадена е много добра организация. Разбираме, че трябва да останем тук няколко дни. Не сме на улицата, има и денонощна охрана в центъра. Радваме се, че се намираме под мирно небе“, казаха Юля и Альона от Одеса.

От община Елхово е осигурена храна за временно настанените в центъра от общинския социален патронаж. Доброволци на Българския Червен кръст осигуряват хигиенни материали, бебешки пюрета и адаптирано мляко. На място има също психолози и служители на Държавната агенция за бежанците.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през българско-турската граница.Статията е публикувана на 31 май 2022

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Кольо Колев за скандала в НС: Тотално безумие и инфантилизъм
”До голяма степен подозирам, че има връзка с 1 юни - Деня на детето. Много често ми ... прочетете още »
Крум Зарков: Бях убеден, че омертата ще се спука
„Удовлетворен съм от приетите текстове. Дълго време защитавам тезата, че държавата не може да си позволи да ... прочетете още »
Четирима души са ранени след сбиване в Швеция
Четирима души са ранени и откарани в болница в шведския град Ескилстуна след инцидент, определен като опит ... прочетете още »
В Мексиканския залив се образува тропическа депресия
В Мексиканския залив се образува тропическа депресия в официалния първи ден на атлантическия сезон на ураганите, започнал ... прочетете още »
ООН призовава за помощ: Над 100 000 бежанци от Судан се намират в Чад
Броят на суданците, избягали в съседен Чад през последния месец и половина заради конфликта в страната им, ... прочетете още »
ПСЖ: Треньорът се изказа погрешно за Меси!
Френският шампион Пари Сен Жермен се опитва да поправи щетите, които причини старши треньорът Кристоф Галтие. Вчера ... прочетете още »
Депутат за Ивайла Бакалова: Имало нещо и под дъното. Налага се стандартът "Една комшийка каза"
Депутатът от Раковски Младен Шишков коментира във фейсбук изявата на Ивайла Бакалов в сутрешния блок на Нова ... прочетете още »
Йорданов: Радеви са в нарцистично умопомрачение
Съжалявам, че трябва да го кажа, не обичам да се изразявам така, но вече станаха 5 – ... прочетете още »