Близо 600 украинци пристигнаха във временния център за настаняване в Елхово (+видео и снимки)

  2 111 | Публикувано преди 4 седмици  | Видео, Общество

Близо 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието пристигнаха, превозвани от 13 автобуса, във временния център за настаняване в Елхово. След първоначалния отказ на пристигналите с първите два автобуса, се извършва настаняване на украинците. Някои напуснаха лагера.

Повечето от тях споделят, че не е проблем да останат за няколко дни на полеви условия във фургоните. „Изключително сме благодарни на България, че ни прие. Живяхме два месеца в „Златни пясъци“. Създадена е много добра организация. Разбираме, че трябва да останем тук няколко дни. Не сме на улицата, има и денонощна охрана в центъра. Радваме се, че се намираме под мирно небе“, казаха Юля и Альона от Одеса.

От община Елхово е осигурена храна за временно настанените в центъра от общинския социален патронаж. Доброволци на Българския Червен кръст осигуряват хигиенни материали, бебешки пюрета и адаптирано мляко. На място има също психолози и служители на Държавната агенция за бежанците.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през българско-турската граница.Статията е публикувана на 31 май 2022
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
В края на учебната 2021/2022 година отново успехи за учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово в конкурси и състезания (+снимки)
Споделяме последните успехи от участия в конкурси и състезания на учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ -  ... прочети още »
МОН публикува резултатите от изпитите след VII клас
Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на цитат от ... прочети още »
МЗ и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г.
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза ... прочети още »
Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци
Завършилите средното си образование през 2022 година ученици от Ямболска област трябва да заплатят здравните си вноски ... прочети още »
Днес е Еньовден – Денят на лечебните билки
На 24 юни православният свят празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител на Господ Исус Христос, ... прочети още »
НЗОК ще заплаща и отпуска помощни средства на хората с увреждания
От първи юли хората с увреждания ще получават помощни средства и медицински изделия от търговци на дребно, ... прочети още »