Близо 600 украинци пристигнаха във временния център за настаняване в Елхово (+видео и снимки)

Публикувано преди 4 месеца  |  Видео, Общество

Близо 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието пристигнаха, превозвани от 13 автобуса, във временния център за настаняване в Елхово. След първоначалния отказ на пристигналите с първите два автобуса, се извършва настаняване на украинците. Някои напуснаха лагера.

Повечето от тях споделят, че не е проблем да останат за няколко дни на полеви условия във фургоните. „Изключително сме благодарни на България, че ни прие. Живяхме два месеца в „Златни пясъци“. Създадена е много добра организация. Разбираме, че трябва да останем тук няколко дни. Не сме на улицата, има и денонощна охрана в центъра. Радваме се, че се намираме под мирно небе“, казаха Юля и Альона от Одеса.

От община Елхово е осигурена храна за временно настанените в центъра от общинския социален патронаж. Доброволци на Българския Червен кръст осигуряват хигиенни материали, бебешки пюрета и адаптирано мляко. На място има също психолози и служители на Държавната агенция за бежанците.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през българско-турската граница.Статията е публикувана на 31 май 2022Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Елхово обяви нови вакантни длъжности
Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово обяви конкурси за 8 вакантни длъжности: 3 (три) вакантни длъжности: СЧЕТОВОДИТЕЛ в сектор ... прочети още »
Пълна зала и силни аплодисменти посрещнаха Виктор Калев в Елхово (+снимки)
„Поклон, аплодисменти и това е“ каза Виктор Калев в едно от своите изпълнения. Но не беше само ... прочети още »
Отбелязваме Световния ден на учителя
На 5-ти октомври у нас и в още над 100 страни по света се отбелязва Денят на ... прочети още »
Разпределение на мандатите в 31 МИР-Ямбол
По неофициална информация в 31 МИР-Ямбол разпределението на мандатите е съответно 1 за ГЕРБ-СДС, 1 за „Продължаваме ... прочети още »
Актьорът Виктор Калев ще „завърти” плочата на живота си за първи път в Елхово
ПК „АЖУР ПИКО”, Културна организация „Арт ателие” и НЧ „Развитие – 1893“ представят „ГРАМОФОНЪТ” АВТОРСКИ КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ НА ... прочети още »
Във вторник се ограничава движението по част от магистрала „Тракия“
На 4 октомври - вторник, от 8 ч. до 20 ч., в двете посоки ще бъде ограничено ... прочети още »