Коледари и сурвакари от ДГ „Надежда“ посетиха Община Елхово (+видео и снимки)

Публикувано преди 1 година  |  Видео, Образование

Коледарчетата на ДГ ”Надежда”, облечени с традиционни битови носии, с навуща и ямурлуци, украсени геги и калпаци посетиха Община Елхово и пяха песни за здраве и благополучие на стопанина на общината, зам. кмет г-жа Пепа Кючукова и на общинската администрация. Коледарите от група от група „Звънче” със своите учителки Станка Хаджиева, Грета  Стоянова и пом. възпитател Диана Топчиева зарадваха общинарите в дните преди Коледа и получиха почерпка и благодарност.

Какво е Коледа без богатството на българските народни традиции? Без звучността и съдържанието на коледарската песен, без огъня в огнището, без подредената трапеза на Бъдни вечер и тишината около нея? Без магията на очакването в утрото след Рождество Христово, без сурвакарчетата с дряновица в ръка и торбичка през рамо в първите дни след Новата година?

Всичко това пресъздадоха децата от подготвителните групи в целодневна детска градина „Надежда” в дните преди Коледа. Децата пресъздадоха уюта и топлината в едно българско семейство на Бъдни вечер с подредената трапеза, бъдника в огнището, християнската икона над него и елховото дръвче, украсено и миришещо на бор. По стара българска традиция в нощта на Рождество Христово всеки български дом се подготвя да посрещне коледари, които ще благославят стопаните, а те ще благодарят и ще ги дарят с кравай и пара.

Честито Рождество Христово! Весела Коледа! Нека милосърдие да има в сърцата ни, доброта и човечност в отношенията ни, светлина в очите и топлина в душата! Да отворим сърцата си, да си стиснем ръцете, да се подкрепим, да си простим и да продължим напред! Да вярваме, че през Новата 2023 година ни очакват красиви изживявания, които ще споделим с близки и приятели! Да ни е честита!
<


Статията е публикувана на 16 декември 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА