От 2012 подаваме справки декларации по ДДС онлайн

Публикувано преди 12 години  |  Общество

От началото на 2012 г. ежемесечните справки-декларации по ДДС, които фирмите подават в НАП , ще се изпращат само по интернет, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет.

Промяната е в Закона за данъка върху добавената стойност и влиза в сила от 1 януари 2012 г. За да не създават затруднения на фирмите, от НАП предвиждат гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Това означава, че правилото ще важи за ДДС -декларациите за януари 2012 г., които се подават до 14 февруари 2012 г.

Подаването на ДДС -документи по електронен път е услуга на приходната администрация, която спестява време и разходи. За да се ползва е необходим електронен подпис. Ако представителите на фирмата нямат такъв, то те могат да упълномощят друго дружество, което притежава електронен сертификат (например счетоводна фирма) да подава декларации от тяхно име чрез Интернет.

От НАП- Ямбол уточняват, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80% от регистрираните 2800 търговци.

Припомням, че регистрацията по ЗДДС е задължителна чл. 96, ал.1 от ЗДДС – при годишен облагаем оборот 50 000 лева и доброволна чл.100 ал. 1 от ЗДДС- регистрацията по избор, при която можете да се регистрирате по всяко време, дори и да нямате реализиран облагаем оборот.

След като се регистрирате по ЗДДС сте длъжни всеки месец да подавате Справка-декларация за Данък върху добавената стойност, заедно с Дневник за покупките и Дневник за продажбите до 14-то число включително на месеца следващ данъчния период за който се отнася. За да става това онлайн ви е необходим електронен подпис, за който инвестицията е 50 лева.

Повече подробности за новото изискване могат да се видят в Интернет страницата на НАП www.nap.bg или да се получат на телефона на Информационния център на агенцията 0700 18 700.


Статията е публикувана на 28 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА