Близо 7000 проби от животни за ШАП в Елхово и Болярово през 2011 година

Публикувано преди 12 години  |  Общество

До 890 000 евро очаква страната ни от Евросъюза за направените разходи и предприетите мерки за ликвидиране на болестта шап при диви и домашни животни в Югоизточната България за периода 2011—2012 г. Това съобщи председателят на Областната епизоотична комисия Димитър Иванов. Решението за отпускането на средствата е взето на заседание на Европейската комисия на 15 декември. За първи път ЕК предприема такъв план за опазване на дивите и домашни животни. Това са средства за анализи, за проби на диви и домашни животни, дезинфекция и др., информира още зам. областният управител. Това са част от строгите и ефективни превантивни мерки провеждани на територията на областта, с цел недопускане на опасното вирусно заболяване по диви и домашни животни.

От началото на 2011 г. до този момент на територията на областта и по-специално в общините Елхово и Болярово са взети 6782 кръвни от домашни животни, информира д-р Стоян Колев от областната дирекция по „Безопасност на храните”. Всички те са отрицателни, подчерта д-р Колев. Преди мисията на евроветеринарите, през февруари, предстои отново вземане на кръвни проби. От началото на ловния сезон е наложен и строг контрол върху отстреляните животни. Взети са проби от 187 диви прасета, 5 сърни и 1 елен. Друга мярка срещу разпространението на шап в региона е създаването на досие на всяка ловна дружинка. В него се записват както имената на членовете на дружинката, участвали в излета, така и имената на гостите, местата, където са отстреляни животните и се вземат проби.

Във връзка с мерките за ограничаване на болестта е създаден санитарен кордон, в който са включени 11 елховски и 19 боляровски села. На три пункта ще бъдат направени дезинфекционни площадки. Първият пункт ще е на разклона за Стефан Караджово и Оман и Денница, вторият ще е до село Попово по посока за Жребино, и третият пункт ще е до село Добрич в посока Ямбол. По информация на ветеринарните власти и турската страна е предприела мерки срещу шапа.

За провеждане на конкретните мерки по плана за превантивна дейност с болестта шап ще бъдат свикани заседания на Общинските епизоотични комисии в Елхово и Болярово.


Статията е публикувана на 28 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА