Най-ниските температури у нас през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса

30 декември 2011 13:08  |  Общество

Най-ниските температури у нас през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма – от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите през януари ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и в най-южните райони – между 60 и 110 литра на квадратен метър.

Януари ще започне със студено време, без валежи, прогнозира метеорологът. Ще бъде и слънчево. Бързо ще се затопли, а към 4 януари ще се усили и вятърът от югозапад. Ще се заоблачи.

През периода 5-10 януари ще се създаде и валежна обстановка. Временно спиране на валежите ще има в началото на второто десетдневие. Впоследствие отново ще се създадат условия за превалявания в Северна България, предимно от сняг, а в Южна – от дъжд, който ще преминава в сняг.

В началото на третото десетдневие ще застудее чувствително. Валежи не се очакват. Впоследствие температурите ще се повишат и отново ще има вероятност за валежи.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова, отбелязва Красимир Стоев. Той допълва, че времето през месеца, обикновено е облачно и мъгливо.

При нахлувания на студен въздух от северозапад и от североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните през януари със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието – от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна, посочва метеорологът.

Доминирането на Сибирския антициклон през месеца води до чести нахлувания на арктичен въздух, а зачестяването на циклоните е съпроводено с нахлувания на топъл и влажен въздух.

Пътят на средиземноморските циклони е основният фактор, от който зависят количеството на валежите и продължителността на затоплянията в нашата страна.

При нахлувания на арктичен въздух през януари след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на България, като абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 година.

През януари е имало и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса, припомня Красимир Стоев. /inews.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО