Мартин Мирчев спаси богоявленския кръст в град Елхово (+видео и снимки)

Публикувано преди 9 месеца  |  Видео, Общество

За дванадесета поредна година след дългогодишно прекъсване породено от трагедията в град Елхово през 1996 година бе хвърлен богоявленският кръст от моста към изхода за село Изгрев. Стотици жители и гости на град Елхово наблюдаваха всички смелчаци, които взеха участие в традиционния ритуал по спасяване на кръста във водите на река Тунджа.

При температура на въздуха около 13 градуса, двадесет и трима мераклии се спуснаха да ловят кръста, който бе хвърлен във водите на реката от ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков. Най-съобразителен от гмуркачите бе Мартин Мирчев на 17 години, който успя първи да улови богоявленския кръст.

Самото хвърляне на кръста бе предшествано от празнична Света литургия проведена в църквата „Св. Димитър” – Елхово, последвано от литийното шествие до река Тунджа.

Награди за всички участници в спасяването на кръста, както и за победителя бяха осигурени за поредна година от община Елхово и връчени от Петър Киров – кмет на Община Елхово. За сигурността на празника имаше подсигурени няколко екипа от РУП-Елхово, екип от „ПБЗН“ – Елхово, Медицински екипи, както и лодки.