ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Снимки и Видео: Чарганци взеха голямата награда от вторите общински кукерски игри в село Бояново

Публикувано преди 12 години  |  Видео, Общество, Снимки

Всеки народ има своите традиции и обреди, сътворявани от хората и завещани на идните поколения. Своето живо наследство има и България. Един от най-ярките, най-типичните и интересни моменти в традиционната българска култура са кукерските игри, които се провеждат през сирна неделя.

В село Бояново днес се проведоха вторите общински кукерски игри организирани от община Елхово и Читалището на село Бояново. Организирането на тези игри е с цел да покаже традициите и обичаите, свързани със зимните и пролетни празници на кукерските игри, и да съдейства за тяхното популяризиране и съхранение.

Гости на празненството бяха кметът на община Елхово – Петър Киров, Председателя на общински съвет Елхово – Николай Тончев, зам. кмет на община Елхово – Живка Кафеджиева, Христо Христов – Директор на Етнографско – археологически музей Елхово, кметът на село Бояново Кръстю Драганов и др.

Осъществяването на празника, бе спомогнато и от дарителите: ОББ, Тодор Керанков, Валентин Димов, Тремонт АД, Йордан Йорданов, Жана Петкова, Мария Димитрова и Кристиян Вигенин.

Общо осем групи взеха участие в този празничен ден са село Бояново. Това бяха кукерските групи от селата Победа, Чарган, Търнава, Гранитово, Веселиново, Маломирово, Бояново, както и гостуваща кукерска група от град Ямбол. Разбираемо домакините от село Бояново, не участваха в конкурсната надпревара.

Кукерските групи бяха оценявани от жури в състав: Добринка Костова – специалист в етнографско-археологически музей – Елхово, инж. Христо Петев – Председател на комисията по обществено – социална политика и обществени дейности и Стоян Стоянов – председател на читалищното настоятелство – Бояново. Критериите, по които бяха оценявани групите са автентичност, атрактивност, поддържане на традицията, интересни маски и костюми и атрактивни персонажи.

Любопитен факт бе, че зрителите имаха възможността паралелно с журито да дадат своя вот, чрез специално изработена урна за целта, като трябваше да изберат своя фаворит след завършването на кукерските игри на всички участници.

Кметът на община Елхово имаше щастието да връчи грамотите и паричните награди на спечелилите кукерските групи. Голямата награда бе връчена на кукерска група на село Чарган. Специалната награда на Кристиян Вигенин бе присъдена на село Бояново, за поддържане на традициите в селото. Наградата на публиката бе връчена на кукерската група от град Ямбол.

В наградите за персонаж бяха наградени кукерите на село Гранитово – за автентична жътва и черешово топче, на кукерската група от село Победа – за автентични волове, на кукерската група от село Търнава – за най-добър сеяч, на кукерската група от село Маломирово – за джамалото, на кукерската група от село Веселиново – за най-атрактивно магаре, на кукерската група от град Ямбол – за най-атрактивна булка и на кукерската група от село Чарган – за най-автентични стопани.

Лауреати на игрите в село Бояново 2012 бяха: кукерската група от село Гранитово – за атрактивна игра и поддържане на традициите, кукерската група от село Веселиново – реквизит и атрактивни персонажи, кукерската група от село Победа – за автентична кукерска група, кукерската група от село Маломирово – за обичая Джамало и кукерската група от село Търнава за атрактивни персонажи.

Видео от кукерски празник село Бояново 2012

Фоторепортаж от кукерски празник село Бояново 2012
[nggallery id=“337″]


Статията е публикувана на 26 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА