Антон Златанов от Елхово: Трима души са били задържани при операция за нелегален трафик на мигранти (+видео)

14 юли 2023 16:22  |  Видео, Криминално

Трима души са били задържани днес при операция за нелегален трафик на мигранти. Това каза пред журналисти директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, който посети Регионална дирекция „Гранична полиция“ Елхово. Двама от тях са имали готовност да извеждат групи, които не са били допуснати на територията на България. Те са били спрени на възпрепятстващото съоръжение на границата.

На територията на областите Бургас, Ямбол и Хасково днес се проведе втори етап от специализирана полицейска операция по нелегален трафик на мигранти, посочи комисар Антон Златанов. Действията са по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

За двата дни са проверени общо около 5000 автомобила и около 10 хиляди души на територията на цялата страна. Днес на граничния пункт край Елхово са проверени 500 автомобила и 1000 души.

„Нашата задача беше да проверим целия район – на първа, втора и трета линия от областните градове до границата“, заяви комисар Златанов. Има контролно-пропускателни пунктове, които проверяват съмнителните автомобили, други екипи проверяват пресечената местност във вътрешността. След тези целенасочени операции в последния месец, бежанският натиск намалява“, коментира директорът на „Гранина полиция“, но подчерта, че през останалото време е доста засилен. Той даде пример отпреди дни, когато за денонощие е предотвратено преминаването на около 1000 бежанци през възпрепятстващото съоръжение.

Вчерашната операция е била насочена към залавяне на хора от криминалния контингент, занимаващ се тази дейност. Образувани са пет досъдебни производства, на петима души са повдигнати обвинения, като двама от тях са чужди граждани и са с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа.

Операциите ще зачестяват в следващите месеци, като основната цел е намаляване на бежанския поток, който минава през България.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА