Светослав Тончев: Бюджет 2013 e балансиран, социален и реално изпълним

Публикувано преди 12 години  |  Интервю, Общество

В четвъртък в НС на РБ приехме на първо четене държавния бюджет на държавата.През периода 2009-2010г.в момент на задълбочена световна икономическа криза нашите усилия и тези на правителството бяха насочени най-вече към постигане на финансова стабилност.През 2011-2012год.направихме всичко зависещо от нас да запазим финансовата стабилност на държавата и да не се търкулнем по надолнището на финансовите кризи сполетели други държави от ЕС. С бюджет 2013год. вече спокойни постигнали и запазили тази финансова стабилност ние обръщаме подобаващо внимание на постепенното увеличаване на доходите на хората.

През бюджетната 2013год.сме предвидили редица мерки чрез прилагане, на които да подобрим събираемотстта на приходите и като последица от това да изпълним разходната част на бюджета.

Приоритет е разходването на  средства в областта на социалната политика,а именно: увеличаване на пенсиите средно с 9.3%,като за пенсиониралите се преди 2009год.увеличението ще бъде с 9.8%, увеличаване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 145 на 150лв., увеличаване на социалната пенсия за старост от 100 на 150лв., увеличаване на максималния размер на получаваните пенсии от 700 на 770лв., увеличаване на разходите за социални помощи и обезщетения със 135млн.лв., увеличаване на минималната работна заплата от 290 на 310лв.

Приетият на първо четене проектозакон предвижда повече пари и за образование увеличението ще бъде със 124млн.лв.

В здравеопазването увеличението ще бъде с 91млн.лв.,а в културата увеличение с 34.3млн. лв.

Парите за публична инфраструктура се увеличават с 510млн.лв.,а за селското стопанство е предвидено увеличение със 196 млн.лв.

Нивото на безработица в страната остава два пъти по-ниско от други държави в ЕС.

Опитваме се с Бюджет 2013год.оптимално да разпределим наличните в държавата средства.

Зная,че всеки може да изкаже недоволство и да  критикува държавния бюджет и това е негово право,но също така е факт че досега повече от двадесет години в държавата нито едно правителство не положи така необходимата стабилна основа върху която да се гради държавата и държавността.Ние опитваме да постигнем точно това стабилна основа и максимално бърз растеж нагоре.Растеж разбира се съобразен с финансова стабилност на държавата и сериозни амбиции за повишаване жизнения стандарт на хората.

В заключение Бюджет 2013год.е един балансиран,изпълним реално и ориентиран към хората.

 

 

 

Народен представител СВЕТОСЛЕВ ТОНЧЕВ


Статията е публикувана на 9 ноември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА