Нарът и неговите ползи за здравето

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Нарът е сладък, тръпчив плод с дебела, червена кора. Въпреки че кожата не е годна за консумация, нарът съдържа стотици сочни семена, които може да се ядат самостоятелно или да се поръсят върху салати, овесени ядки, хумус и други ястия.

Думата нар произлиза от латинската фраза pomum grantum, която в превод означава „ябълка с много семена“. Това е подходящо име, тъй като под жилавата си кожа наровете са разделени на няколко камери, всяка пълна със стотици червени семена. Ботанически тези семена се наричат арили. Арилът е месестата, прозрачна тъкан, която покрива семето на нара.

Какво се съдържа в един нар?

Нарът в цялата си форма е с ниско съдържание на калории и мазнини и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Трябва да се има предвид фактът, че сокът от нар не съдържа същите количества фибри и витамин С.

Калории: 234;
Протеин: 4,7 грама;
Мазнини: 3,3 грама;
Въглехидрати: 52 грама;
Фибри: 11,3 грама;
Витамин C: 32% от дневната стойност;
Фолиева киселина: 27% от дневната стойност;
Магнезий: 8% от дневната стойност;
Фосфор: 8% от дневната стойност;
Калий: 13% от дневната стойност.

Ползи за здравето

Нарът може да има до три пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и намаляват възпалението.

1. По-добро здраве на сърцето

Проучванията показват, че нарът може да помогне за защита на сърцето по много начини, като понижаване на кръвното налягане, както и нивата на кръвната захар. Наровете съдържат полифенолни съединения, наречени пуникалагини или елагитанини. Тези антиоксиданти помагат да се предотврати удебеляването на стените на артериите и намаляват натрупването на холестерол и плака. Сокът от нар също има големи количества растителни пигменти, наречени антоцианини и антоксантини, които поддържат доброто здраве на сърцето.

Атеросклерозата, натрупването на холестерол и мазнини в артериите, е често срещана причина за сърдечни заболявания. Сокът от нар може да помогне за намаляване на LDL холестерола или „лошия“ холестерол, който запушва артериите, пише puls.bg. Може също така да повиши HDL холестерола или „добрия“ холестерол, който намалява риска от инсулт и инфаркт.

2. Може да има антимикробни свойства

Наровете съдържат съединения, които помагат в борбата с потенциално вредни бактерии, гъбички и дрожди – особено микробите в устата, които могат да причинят лош дъх и кариес.

3. Има потенциал да предотврати появата на рак

Нарът е богат на антиоксиданти и флавоноиди, като и двата помагат за предотвратяване на увреждането на клетките от свободните радикали. В някои ранни проучвания наровете показват потенциал за предотвратяване на рак на простатата, гърдата, белия дроб и дебелото черво. Може да забави растежа и разпространението на тумора и да намали възпалението, въпреки че са необходими допълнителни изследвания.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 4 декември 2023


Още от Светът на здравето

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на „Деня на защитниците ...
Емоцията свърши, нека да се успокоим и да седнем на масата - ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...