Митът, че след алкохол се спи по-добре

5 декември 2023 00:28  |  Здраве

Това със сигурност е вярно: алкохолът ще ви помогне да заспите. В зависимост от това колко бири изпиете след работа, за да се отпуснете, първата половина от нощта може и да премине подобно на коматозно състояние.

Алкохолът влиза в кръвта през стомаха и поема по два пътя – към черния дроб и към мозъка. В мозъка на първо време причинява освобождаване на серотонин и допамин, което създава добро настроение. Чрез невротрансмитерите пък алкохолът може да ни успокои, но и да ни приспи.

Това обаче приключва след около четири-пет часа. След това сънят ни е осезаемо влошен и е възможно дори да се събудим през нощта. „Това е защото в тялото ни алкохолът вече се е разпаднал на ацеталдехид“, обяснява гастроентерологът и изследовател на алкохола Хелмут Зайц. В мозъка ацеталдехидът предизвиква освобождаването на адреналин и кортизол – хормона на стреса, обяснява Зайц. „Това ни буди и не ни позволява да заспим отново.“

Некачественият алкохол също влошава съня

Без значение дали е вино, бира или джин с тоник – всякакъв вид алкохол ще попречи на спокойния ни сън. Некачественият алкохол обаче може да влоши ситуацията. „Евтиното вино може да съдържа допълнителни съставки като ароматизатори, фузелови масла и мастни алкохоли“, казва изследователят на алкохола Зайц. Те могат да предизвикат гадене и главоболие, които да продължат и на следващия ден.

Особено важно е количеството

Но дори и най-качествената и най-чиста водка се превръща в токсичния ацеталдехид. Огромният приток на адреналин и кортизол след това не ни събужда напременно, но нарушава т.нар. REM фази на съня. Доколко сериозно е това зависи по-малко от качеството на алкохола и повече от количеството. „Колкото повече алкохол сте изпили, толкова по-сериозни са нарушенията в REM фазите на съня през втората половина от нощта“, обяснява Хенрик Остер, професор по невробиология от Университета в Любек. По правило качеството на съня се влошава чувствително от около 0,2 до 0,3 промила, казва Остер. Достигането на тези нива на алкохол в кръвта зависи от различни фактори: пол, ръст, тегло, празен или пълен стомах, прием на лекарства. Въпреки това може да се каже: 0,2 промила се достигат бързо, две чаши вино могат да са достатъчни.

Добър сън за добро здраве

REM фазите на съня (rapid eye movement, в превод: бързо движение на очите) се считат за активни фази на съня. При тях сънуваме и движим не само очите си, но и цялото си тяло. Как и защо сънуваме, все още е неразгадана научна загадка. Сигурно е обаче, че REM фазите на съня са от решаващо значение за нашето физическо и психическо здраве. При бебетата REM сънят съставлява голяма част от съня им – а това е важно за развитието на мозъка им. По време на тези фази се активират части на мозъка, които в будно състояние не са активни.

„Алкохолът потиска REM фазите на съня“, казва Остър. Хората, чийто REM сън е редовно нарушаван, се концентрират по-трудно и страдат от проблеми с паметта. Според проучване от 2020 нарушаването на REM фазите на съня е свързано и с по-висока смъртност. Според изследователя на алкохола Зайц сънят е едно от първите неща, които забележимо се подобряват, когато някой се въздържа от алкохол. „Вие сте по-отпочинали, по-уравновесени и можете да се справите по-добре с деня. И това ще ви хареса.“

Автор: Юлия Вергин

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето