Киви – плодът на здравето

6 декември 2023 11:28  |  Здраве

Кивито е изключително полезен плод, който предлага различни здравословни предимства поради своето богато съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.

Ето някои от ключовите ползи за здравето, свързани с консумацията на киви:

Високо съдържание на витамин C: Кивито е изключително богато на витамин C, който подпомага имунната система, помага за заздравяването на рани и поддържа здравето на кожата.
Добър източник на влакнозахранващи влакна: Кивито съдържа голямо количество диетични влакна, което допринася за поддържането на здравословното функциониране на черния дроб и може да помогне за регулиране на холестерола.
Богато на антиоксиданти: Кивито съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата срещу свободните радикали в организма, влияещи върху стареенето и различни заболявания.
Подпомага здравето на сърцето: Кивито може да помогне за намаляване на артериалното налягане и нивата на триглицериди, което е положително за здравето на сърцето.
Подпомага усвояването на желязо: Витамин C в кивито може да подобри усвояването на желязо от растителни източници, което е важно за предотвратяване на анемия.
Поддържа здравето на костите: Кивито съдържа витамин K и калций, които са важни за здравето на костите и може да помогне при предотвратяването на загубата на минерали от костите.
Подпомага доброто настроение и сън: Кивито съдържа серотонин, който може да помогне за регулиране на настроението, както и витамин B6, който е важен за сън и синтеза на хормони на щастието.

Като цяло, включването на киви във вашата диета може да допринесе за поддържането на добро здраве и благосъстояние.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето