ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Елховската профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ навърши 103 години (+снимки и видео)

Публикувано преди 5 месеца  |  Видео, Образование

С тържествен концерт училището отбеляза 103 години от първото честване на патронния си празник

Елховската профилирана гимназия навърши 103 години – достатъчно време за създаването на здрава и жизнена традиция, която дава основание училището да се утвърди като водещо учебно заведение в града и региона с безспорен авторитет, с приемственост и уважение между поколения ръководители, учители, ученици.

Дейностите, свързани с празника, започнаха седмици по-рано с поредица от открити уроци, състезания и конкурси, с ученическо самоуправление, както и с връчване на разни награди.

Кулминацията на изявите по случай патронния празник на ПГ „Св. Климент Охридски“ беше на 8 декември т.г. в голямата зала на НЧ „Развитие – 1893“, където се състоя концерт с богата културна програма. В него се включиха рецитаторите Ивета и Мария от 11а клас, Радослава и Десислава от 11б клас с театрална изява под режисурата на Ивана Кърева, групата по интереси „Език и литературен свят“ с поетично-музикална композиция под ръководството на Виолета Илчева, танцов състав „Яница“ към ОДК с художествен ръководител Цветанка Христова, ученици от балетната школа на Милена Вълева към читалище „Развитие“, вокалната група от 9 и 10 клас на Снежана Делчева, както и танцов състав „Младо тракийче“ към читалището в гр. Елхово с ръководител Марина Ковачева. Водещи програмата бяха Габриела и Сияна, а озвучител – Диан – и тримата от 10а клас.

Сред официалните гости на значимото събитие бяха Петър Гендов – кмет на Община Елхово, Християн Кускунов – председател на Общински съвет Елхово, Йовка Драгоева – бивш директор на учебното заведение, Веска Москова – директор на СУ „Климент Охридски“ – гр. Ямбол, Председател и членове на Управителния съвет на училищното настоятелство, Председател и членове на Обществения съвет на гимназията, директори и учители.

Получиха се поздравителни адреси от кмета на Община Елхово, както и от: СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Ямбол, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово, ПГ „Стефан Караджа“ – гр. Елхово.

Сегашният директор на гимназията – Катя Димитрова, произнесе приветствено слово към присъстващите ученици, учители, родители и служители. Тя благодари на всички учители и ученици за осъществените идеи, за професионалното отношение и за активното участие в образователния процес, пожелавайки им здраве и да не губят желанието си за развитие и градеж.

На сцената се състоя и тържествена церемония по връчване на награди. Г-жа Катя Димитрова връчи плакет „Ученик на годината“ 2023 на Павлин Димитров от 9а клас, който  на 2 декември в Румъния представи себе си, гимназията и България на международната олимпиада по математика Kings. Деветокласникът ще получи и парична награда, осигурена от дарители. С приз „Учител на годината“ 2023 беше отличена ст. учител Петя Димитрова, която подготви учениците Димитър Маджаров и Диан Гинчев за Националната олимпиада по информационни технологии, на която те заеха второ място.Директорът връчи медали на първенците от финалните срещи на спортните състезания, проведени в навечерието на патронния празник. Победител в турнира по волейбол е отборът на 12б клас в състав: Мартин Мирчев, Стоян Киров, Денис Илиев, Христослава Дойчева и Миглена Пеева. В турнира по тенис на маса първото място е за Дидо Брайков от 10б клас, Десислав Михнев от 12а зае второ място, а Георги Михнев от 12а – трето място.

В основата на програмния сценарий е положена идеята за приемствеността между поколенията, преминали през гимназията. Въпреки неизбежните разлики между миналото, настоящето и бъдещето поколение ученици, те са обединени от привързаността към своето училище. То е техен втори дом, то е свиден спомен, настояща грижа, място, където се раждат приятелства за цял живот и никнат криле за полет към осъществени мечти.

Тържественият концерт на учениците от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ се превърна в ярко събитие, което показа духа на вярващия в себе си млад човек, на талантливия, мислещия, можещия ученик, подкрепен от добри учители. Паметта за Свети Климент Охридски оживя, словото премина границите на времето, сто и три летната традиция отзвуча в гласа на днешните средношколци.

Многобройните зрители в залата се насладиха на разностранните таланти на възпитаниците на гимназията. Всички участници в концертната програма бяха заслужено наградени с аплодисментите на публиката.


Статията е публикувана на 8 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА