Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите доколко ежедневната консумация на газирани напитки влияе на здравето ви. Ако не сте се замисляли, струва си да се замислите. В крайна сметка ежедневните навици са тези, които ни влияят най-много.

Колко точно влияе на здравето ежедневното консумиране на газирани напитки?

Първо, полезно е да знаете от какво се състои газираната напитка, преди да преминете към въпроса как влияе на организма. На практика всички газирани напитки се произвеждат от газирана вода, подсладител (обикновено захар, високофруктозен царевичен сироп или изкуствен подсладител), фосфорна киселина (която допринася за вкуса на газираната напитка и удължава срока ѝ на годност) и естествени ароматизатори. Някои видове газирани напитки – включително Pepsi, Coca-Cola Classic, Coke Zero, Diet Coke и Dr Pepper – съдържат кофеин.

Краткотрайно содата може да доведе до рязко покачване на енергията ви (и след това до спад) и да ви причини стомашни болки.

Как ни влияят газираните напитки в дългосрочен план?

Специалистът по регенеративна медицина д-р Нийл Паулвин казва, че ако пиете газирани напитки всеки ден, вероятно ще натрупате килограми, по-специално мазнини по корема. „Коремните мазнини могат да бъдат опасни, като увеличават вероятността от сърдечни заболявания, метаболитен синдром, диабет тип 2 и рак на гърдата. В дългосрочен план редовният навик за пиене на газирани напитки не само може да увеличи вероятността от тези заболявания, но също така е свързан с бъбречни заболявания, високо кръвно налягане и висок холестерол„, обяснява той.

Полвин казва, че ежедневното пиене на газирани напитки може да има вредни последици за здравето, особено за сърцето – ключова информация, която трябва да се знае, като се има предвид, че сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смърт в САЩ и до голяма степен могат да бъдат предотвратени чрез здравословно хранене и здравословни навици. „Някои проучвания са установили, че любителите на газирани напитки, независимо дали пият обикновени или диетични, са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт“, казва той.

Пиенето на газирани напитки всеки ден също не е от полза за мозъка ви. Полвин казва, че високите нива на кръвната захар, които газираните напитки могат да предизвикат, водят до възпаления в мозъка. Всъщност редовното пиене на газирани напитки е научно свързано с по-високи нива на депресия и по-голяма вероятност от деменция.

Различни ли са диетичните напитки?

Можете ли да заобиколите всички тези последици за здравето, като изберете диетична сода?

За съжаление експерти в храненето твърдят, че ефектът от диетичните газирани напитки или онези без захар е научно свързан с проблеми с червата, сърцето и мозъка. Те твърдят, че изкуствените подсладители в тези напитки не са по-безвредни от захарта.

Източник: fakti.bg



Статията е публикувана на 8 декември 2023


Още от Светът на здравето

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на „Деня на защитниците ...
Емоцията свърши, нека да се успокоим и да седнем на масата - ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...