Диетолог обясни защо не трябва да ядем кисело мляко на закуска

10 декември 2023 17:28  |  Здраве

По-добре е да избягвате киселото мляко за закуска, тъй като по това време на деня то не носи особени ползи за здравето. Това изненадващо твърдение направи кардиологът и диетолог Александра Заховаева. Тя обясни защо е по-добре да хапваме кисело мляко по-късно през деня.

Лекарят отбеляза, че този продукт е богат на млечнокисели бактерии, но не е полезен за консумация след събуждане, пише zdrave.to.

„Сутрин след сън в стомаха ни има толкова висока концентрация на солна киселина, че полезните лактобифидобактерии не могат да оцелеят в него, тоест този продукт просто ще загуби всичките си полезни свойства“, обясни Заховаева.

Киселото мляко и другите ферментирали млечни продукти, добави тя, трябва да се консумират поне два часа след закуска, най-добре да се оставят за вечеря. В същото време кардиологът посочи изварата като отличен вариант за закуска.

„Помага за контролиране на апетита и също така осигурява на тялото аминокиселините, необходими за увеличаване на мускулната маса, подобряване на метаболизма и поддържане на здравословно тегло“, подчерта специалистът.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето