За какво сигнализират крампите в краката

13 декември 2023 13:28  |  Здраве

Крампите в краката при ходене могат да показват периферно артериално заболяване и високи нива на „вреден“ холестерол в кръвта, пише британският вестник „Daily Express”, позовавайки се на експерти от Американската асоциация по сърдечни заболявания (AHA).

„Най-честият симптом на периферна артериална болест на долните крайници е болезнено свиване на мускулите на бедрата, подбедриците или прасците при ходене, изкачване на стълби или друга физическа активност“, обясняват експертите.

Специалистите твърдят, че периферното артериално заболяване води до постепенно стесняване и пълно запушване на лумена на аортата и главните артерии. Заболяването се появява, когато стените на артериалните съдове се удебеляват поради отлагания на холестерол, които образуват атеросклеротични плаки.

Други признаци на артериални проблеми са болки в краката, спазми и изтръпване на ръцете. При хората с твърде много холестерол се появяват и упорито незаздравяващи рани по подбедриците и стъпалата. В статията се обяснява, че цветът на кожата на пръстите също може да се промени.

Високият холестерол увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, тъй като запушва кръвоносните съдове, пише dariknews.bg. В зависимост от частта на тялото това може да предизвика инсулт или инфаркт. За да се избегнат подобни усложнения, лекарите препоръчват активен начин на живот и диета с високо съдържание на ненаситени мазнини.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето