„Здравен барометър“: Доверието в личния лекар е високо, но в НЗОК – ниско

Публикувано преди 2 месеца  |  Здраве

Доверието в личния лекар е високо, но в здравната каса – ниско. Това показва изследване, направено от „Галъп интернешънъл“ за гражданската инициатива „Здравен барометър“. Изследването е извършено в периода 7-14 ноември 2023 г., сред 806 души чрез лични стандартизирани интервюта „лице в лице“, като един процент от извадката отговаря на близо на 55 хил. души. Данните бяха представени по време на форум, посветен на финансирането на здравеопазването, организиран от „Здравен барометър“.

От запитаните 53,3% казват, че знаят какво им се полага, щом са здравноосигурени, но 42,1 % от участниците в изследването не ходят на профилактичния преглед, който им се полага всяка година. Близо 50% не посещават и профилактичните прегледи, които работодателят им организира. Сами заплащат профилактичните си прегледи 24,2% от запитаните.

Повече от 70% от запитаните казват, че в последните три години не им се е налагало да плащат допълнително за нещо, което смятат, че е излишно. Близо 75% казват, че през последните три години не им е поискан „рушвет“, а над 80% посочват, че не им се е налагало да подписват документи за нещо, например престой, а всъщност да им е извършвана някаква процедура.

Над 75 на сто от запитаните отговарят, че имат доверие на личния си лекар, докато 16,2% казват, че нямат, каза Първан Симеонов, директор на „Галъп Интернешънъл”. Над половината – 53,6% от запитаните, нямат доверие на здравната каса, 29,3% посочват, че имат доверие на Касата, а 17,1% не могат да отговорят.

Над 70% от запитаните знаят какъв е размерът на здравната вноска, който плащат, 20,2% не знаят, а 8,3% не могат да отговорят. Според 42,5% от участниците в изследването размерът на здравната вноска е нормална, 37,3% отговарят, че размерът ѝ е висок, а 3,8% посочват, че е нисък. Два процента от запитаните посочват, че не плащат здравна вноска. Половината от участниците не изразяват готовност да плащат повече за здраве, дори и това да подобри здравеопазването в страната, показва още изследването.

Най-добре би било здравната вноска да е предназначена само за лично ползване според 60,2% от запитаните, 19,6% казват, че здравната вноска трябва да отива в солидарен фонд, а 20,2% не могат да преценят.

Гражданската инициатива „Здравен барометър“ е създадена през май 2023 г. и има за цел наблюдение, анализиране и оценяване на състоянието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазването. Създател на „Здравен барометър“ е проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет “ Св. Климент Охридски“.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 13 декември 2023


Още от Светът на здравето

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Министър-председателят акад. Николай Денков заяви, че е нормално когато се инициира политическо ...
Надявам се още днес да има работещи комисии в Столичния общински съвет, ...
Мадалина Геня е модел и актриса. Дамата направи фурор с филма Дълбок ...
Защитникът на Порто Пепе стана най-възрастният футболист, играл във фазата на елиминациите ...
Трима мъже откриха днес огън с автоматично оръжие по автомобили в задръстване ...
По време на събиране на средства в Сан Франциско, президентът на САЩ ...