Проф. Даниел Вълчев: В системата на здравеопазването има най-различни проблеми и основният е финансов

Публикувано преди 5 месеца  |  Здраве

В системата на здравеопазването има най-различни проблеми – начинът на управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), липса на противоречиви интереси в звената във финансовата и административната верига, недобре работещи контролни системи, включително и електронни системи, чрез които да се следят текущите разходи, липса на електронно здравно досие, доста крехък последващ контрол по документи, липса на ясна и трайна регулаторна рамка за въвеждането на нови лекарства. Това каза пред БТА проф. Даниел Вълчев по време на форум, посветен на финансирането на здравеопазването. Форумът е организиран от гражданската инициатива „Здравен барометър“.

Първият голям въпрос е свързан с това, че или ще трябва да вървим към увеличаване на здравната вноска или ще трябва да сме наясно, че моделът постепенно ще се измени и ще бъде смесен – чрез здравни вноски и чрез все по-голямо финансиране от страна на бюджета. По думите му може да се мисли за трети модел, който да бъде на принципа на здравното застраховане, защото хората искат да знаят какво става с техните здравни осигуровки.

Вторият голям въпрос е дали средствата достатъчно справедливо се разпределят между „играчите“ на пазара, тъй като има голям дисбаланс във финансирането на областните, университетските и частните болници, каза още той. На политическо и на експертно ниво хората, които през следващите години ще ръководят системата, ще трябва да имат гръбнака да обяснят на обществото какво следва и какво се очаква, ако искаме да излезем от недобрите показатели за детска смъртност, за предотвратима смъртност, за продължителност на живота, каза още проф. Вълчев.

Повечето решения са на политическо, а не на експертно равнище и очевидно ще трябва да се увеличат средствата в сектора, да се търси ясна регулаторна рамка по отношение на лекарствената политика, както и дали да се отделят звената на спешна помощ и на болничната помощ и др., каза още той.

В момента трябва да си дадем сметка в България какво точно се харчи за здравеопазване – като публични и като частни разходи, както и начинът за събиране и разпределяне на средствата, и едва тогава да се каже кое не достига, посочи проф. Вълчев. По думите му България поддържа модел на финансиране на здравеопазването основно чрез здравни осигуровки, който през последните години не издържа, което означава, че от държавния бюджет трансферите стават все по-големи, за да може да се осигури сегашното равнище на здравеопазване.

Целта на „Здравен барометър“ е наблюдение, анализиране и оценяване на състоянието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазването. Създател на инициативата, която беше обявена през май, е проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето