Кой хляб е полезен и кой вреден за здравето?

14 декември 2023 14:28  |  Здраве

В зависимост от вида на брашното, от което се произвеждат, хлебните изделия се делят на пшенични, ръжени, пшенично-ръжени и ечемични. Освен това всеки вид брашно може да бъде от най-висок, първи или втори клас.

Най-вредният вид хляб от горните, според повечето учени, е пшеничен „нарязан“ хляб от първокласно брашно. И ето защо.

Според статистиката най-популярен и следователно най-обичан е белият пшеничен хляб от първокласно брашно. Диетолозите от цял ​​свят не се уморяват да ни напомнят, че всички полезни вещества са напълно загубени в такъв продукт, zdrave.to.

Британският кардиолог Уилям Дейвис твърди, че най-опасен е пшеничният хляб. Само преди две или три десетилетия пшеницата се различаваше значително (към по-добро) от това, което се продава сега. Според англичанина хибридите от тази култура са със значително променен генетичен код. Съответно свойствата на брашното се променят значително.

Руският диетолог Андрей Бобровски също е съгласен с Дейвис . Той обикновено препоръчва да се яде само хляб от ръжено брашно.

А ръководителят на медицинския отдел на една от клиниките в Кънектикът Андрю Рубман се позовава на резултатите от многобройни изследвания. Така беше установено, че яденето на бял пшеничен хляб рязко повишава риска от диабет. В риск са хората, предразположени към това заболяване.

Екипът на авторитетното международно списание за рак “Journal of Cancer” също не е на страната на пшеничния хляб. Една от статиите, публикувани в изданието, гласи, че редовната консумация на пресен бял пшеничен хляб и появата на рак са пряко свързани.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето