Как да различим симптомите на инфаркт и паник атака

18 декември 2023 18:28  |  Здраве

Усещания като ускорен пулс, стягане в гърдите или задух могат да бъдат симптоми на инфаркт, но и на паническа атака. Въпреки някои сходни симптоми, двете състояния представляват две много различни болестни единици, които изискват различно лечение.

При инфаркт оплакванията са резултат от блокиране на нормалния приток на кръв към сърцето. Паническите атаки, от друга страна, се наблюдават, в резултат на отделяне на хормоните кортизол и адреналин, известни още като хормони на стреса, които се освобождават, при усещане за опасност.

Като цяло рискът от инфаркт е еднакъв сред двата пола, но жените са засегнати в по-късен етап от своя живот, което води до по-лоша прогноза.

Паническите атаки и разстройства, от друга страна, са много по-често срещани сред женския пол, в сравнение с мъжкия. Освен това според проведени изследвания, разликата между половете нараства в зависимост от възрастта. Процентът на разпространение на паническо разстройство при жени на възраст от 15 до 24 години е 2,5% в сравнение с 1,3% при мъжете на същата възраст. За по-възрастните жени и мъже общите нива спадат, но разликата между половете нараства. Сред жените на възраст от 35- до 44 години процентът на паническо разстройство е 2,1%, в сравнение с 0,6% сред мъжете на същата възраст.

В допълнение към по-високите нива на разпространение, жените обикновено за засегнати от по-тежки форми на панически разстройства.

Как да различим двете състояния?

Една от основните разлики между двете е, че инфарктът често се развива по време на физическо натоварване – повишено натоварване на сърцето, докато паническата атака може да се появи в покой.

Друга разлика е продължителността на оплакванията. Паническите атаки постепенно отшумяват и преминават сами в рамките на около 20 минути, докато симптомите при инфаркт персистират и могат да се влошат с времето.

Характерно за оплакванията при инфаркт:

Притискаща болка и тежест в гърдите;
Внезапна поява на оплакванията по време на или след физическа активност;
Болка, персистираща към ръката, челюстта или лопатките
Симптомите се влошават с времето;
Недостиг на въздух;
Замаяност;
Изпотяване;
Гадене и повръщане.

Характерно за оплакванията при паническа атака:

Учестен или ускорен пулс;
Оплакванията се появяват внезапно или по време на екстремен стрес или тревожност;
Болка, която отслабва с времето;
Симптомите отзвучават в рамките на 20 до 30 минути;
Недостиг на въздух;
Изпотяване;
Изтръпване на ръцете.

В случаите на инфаркт, незабавната медицинска помощ е от първостепенно значение, пише puls.bg. При жените симптомите на инфаркт могат да бъдат по-леки и да включват необичайна умора и дискомфорт в гърдите, а не силна болка. Важно симптомите да не се омаловажават, тъй като състоянието може да се влоши много бързо.

Лечението на паническите атаки се определя от тяхната тежест. При по-леки състояния могат да се препоръчат различни психотерапии, техники за релаксация като медитация, акупунктура, йога или други, които да подпомогнат за редуциране на стреса.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето