Мощните лечебни свойства на кардамона помагат при грип и пневмония

22 декември 2023 16:28  |  Здраве

Зимата настъпи официално, а студеното време означава, че трябва особено внимателно да наблюдаваме и да се грижим за здравето си. Мнозина обаче съветват да не се злоупотребява с лекарства и антибиотици, като вместо това да се избират естествени лечебни средства.

Експертите посочват кардамона сред особено здравословните природни продукти, пише zdrave.to. Тази подправка има цял списък с лечебни свойства.

Кардамонът се препоръчва да се приема при бронхит, грип, настинки, пневмония заради мощния му антитусивен ефект. Той също така действа като диуретик, улеснявайки работата на бъбреците, жлъчния мехур и пикочно-половата система. Ето защо ще бъде от полза да го добавяте към храната като подправка.

Освен това проучванията показват, че кардамонът намалява риска от развитие на диабет.

Доброволци в едно такова изследване приемали кардамон в продължение на 12 седмици. Оказа се, че 3 грама от подправката на ден подобряват показателите за кръвното налягане на участниците в изследването.

Това е така, защото подправката регулира нивата на кръвната глюкоза и инсулина чрез инхибиране на храносмилателните ензими. Този ефект намалява вероятността от развитие на диабет. Интересното е, че тези хора са имали намаляване както на „лошия“ холестерол, така и на нивата на триглицеридите. В допълнение към използването на кардамон като хранителна добавка, препоръчително е също така да се приготвят билкови чайове с него.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето