СЗО: Случаите на смъртоносната денга са скочили десетократно за 20 години

23 декември 2023 09:28  |  Здраве

Световната здравна организация /СЗО/съобщи в петък, че докладваните случаи на денга в световен мащаб са се увеличили десетократно през последните две десетилетия, като изменението на климата и нарастващото разпространение на комари, пренасящи вируси, са отчасти виновни за предаването, което остава предимно разпространено в Америка, предаде Асошиейтед Прес.

СЗО каза, че съобщените случаи са скочили до рекордните 5,2 милиона през 2019 г. спрямо 500 000 през 2000 г. в 129 страни по света, цифри, които вероятно сочат по-нисък от реалния брой действителния брой.

През януари СЗО предупреди, че денга представлява заплаха от пандемия и е най-бързо разпространяващата се болест в света, пренасяна от комари. Въпреки че има ваксини и специално отгледани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за борба с денга, няма специфични лечения за вируса, след като някой се зарази.

Тази година бяха докладвани повече от 5 милиона случая и над 5000 смъртни случая, свързани с денга, каза СЗО. Променящите се модели на разпространение на комарите, които разпространяват денга, заедно с по-високите валежи, влажност и топлина, свързани с изменението на климата, са фактори за нарастването.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето