ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

За единадесети пореден път в Елхово се проведе общински коледарски празник (+снимки и видео)

Публикувано преди 4 месеца  |  Видео, Общество

Мигове преди настъпването на едни от най – светлите християнски празници – Коледа и Нова година, в нашето малко градче се проведе 11-то издание на общинския коледарски празник. Организаторите – Община Елхово и НЧ „Развитие – 1893“ имат за цел да популяризират традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните празници, да се представи богатството на националното ни песенно изкуство.

В деня на коледарския празник, всички ние, жители и гости на града, се превръщаме в едно голямо семейство, което посреща своите дълга чакани гости, добри гости коледари. Облечени със специално украсени калпаци, накичени с чемшир, привързани с червен конец, украсени с пуканки и наметнати с ямурлуци те пеят, благославят и отправят пожелания към всички нас.

В ежегодното празнично събитие се включиха десет коледарски групи от града и населените места в общината: НЧ „Развитие – 1893“ Елхово, с ръководител Снежана Делчева; ПГ „Стефан Караджа“ Елхово, с ръководител Койчо Койчев; ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Елхово, с ръководител Стоян Иванов; НЧ „Възраждане – 1930“ с. Изгрев, с ръководител Илияна Драгнева; НЧ „Съгласие – 1928“ с. Гранитово, с ръководител Кристина Желязкова; НЧ „Христо Ботев – 1928“ с. Лесово, с ръководител Атанаска Христова; НЧ „Съгласие – 1930“ с. Кирилово, с ръководител Стоянка Атанасова; НЧ „Кирил и Методий“ с. Мелница, с ръководител Магда Димитрова; НЧ „Христо Ботев – 1935“ с. Пчела, с ръководител Георги Хаджиев; НЧ „П. Хилендарски – 1936“ с. Малък Манастир, с ръководител Атанаска Стефанова.

Централният площад на Елхово бе огласен от звуците на гайди, тъпани, коледарски песни, наричания и тропот на геги. Заедно с коледарските песни Дядо Коледа заедно със Снежанка даряваха децата с лакомства, осигурени от Община Елхово, а белобрадият старец бе тук благодарение на ОДК-Елхово. Паралелно с празника официално бе открит и благотворителния базар за лечението на Милко Стоянов Колев. На поканата на Община Елхово се отзоваха десетки жители, организации, институции и други, които пожелаха  да подкрепят благородната кауза за набиране на средства в помощ на Милко.

Единадесетото издание на коледарския празник в Община Елхово за пореден път събра местни жители и гости, които се насладиха на древна традиция, която в Елхово се спазва вече второ десетилетие. Тези народни обичаи и обреди са неотделима част от културно-историческото и обществено развитие на всеки народ, предавайки миналото на бъдещите поколения. Те служат като мост между старите и новите поколения, като предоставят на младите знание за живота на техните предци.

Всеки един от десетте състава участници в коледарските празненства бяха заслужено отличени с грамоти и парични награди, предоставени от общинското ръководство в лицето на Петър Гендов – кмет на Община Елхово и Християн Кускунов – председател на Общинския съвет Елхово, а коледарската група от село Малък Манастир дари паричната си награда за каузата „Заедно за Милко“. Припомняме Ви, че елховската коледарска група към НЧ „Развитие – 1893“ вчера направи парично дарение в размер на 1000 лева, в подкрепа на същата кампания.

Като приятен завършек на празника, на Централния площад в град Елхово се изви невероятно коледарско хоро, подчертавайки вълнението и радостта на участниците и зрителите останали до края на празника.


Статията е публикувана на 23 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА