Над 100 са потребителите, живущи на територията на община Елхово, на които социалната услуга „Грижа в дома“ помага

Публикувано преди 4 месеца  |  Общество

На територията на община Елхово се реализира проект № BG05SFPR002-2.001-0151-С01 „Грижа в дома в Община Елхово”, финансиран от Европейския социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021–2027 година. Осъществяването му спомага за намаляване на социалната изолация и повишаване стандарта на живот на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, живущи на територията на общината.

Проектът дава възможност за заетост и финансова независимост на лицата, които предоставят социалните услуги домашните помощници и медицински сестри.

В рамките на изпълнението на проекта е проведено въвеждащо обучение на наетите лица. Предстои да се проведе и супервизия на наетите лица, с цел оказване професионална и методическа подкрепа, понижаване на напрежението и професионалния стрес, които съпътстват работата със самотни, възрастни и лица с различна степен на увреждане. Над 100 са потребителите, живущи на територията на община Елхово, на които социалната услуга „Грижа в дома“ помага. В периода ноември – декември 2023 година, от подкрепа в домашна среда от домашен помощник се възползват 97-ма потребители в населени места Елхово, Кирилово, Бояново, Жребино, Мелница, Гранитово, Трънково, Пчела, Малък манастир и Маломирово. Наетите медицински специалисти също предоставят подкрепа на нуждаещите се.

Подкрепа в домашна среда от специалист психолог ще се предоставя през първото тримесечие на 2024 г.


Статията е публикувана на 29 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА